Consumul de alimente congelate poate duce la boli de inima, diabet si pot chiar distruge celulele corpului. Asa ca, ce sunt aceste pericole potentiale pentru sanatate si care sunt efectele reale ale consumului de alimente congelate?
E clar ca pizza e una dintre mancarurile preferate ale romanilor, iar pizza congelata e mai la indemana. Sunt mii de retete, ponturi pentru o pizza perfecta, insa exista si o varianta mai putin recomandata. Un studiul facut de Asociatia Pro Consumatori (APC) trage un semnal de alarma cu privire la varianta congelata a acestui fel de mancare.
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat 16 tipuri de pizza congelata in vederea realizarii unui studiu privind calitatea acestora. 81% dintre sortimentele de pizza analizate sunt importate din tari ca Germania, Franta si Polonia.
Printre elementele identificate s-au numarat faptul ca pe ambalaj nu este mentionat ce tip de faina s-a folosit pentru blat. Continutul de carbohidrati per pizza variaza intre 43 grame si 112,2 grame, in timp ce cantitatea de zahar adaugat variaza intre 12,07 si 22,44 grame.
Continutul de sare per 100 grame produs din produsele analizate variaza intre 0,86 grame si 1,33 grame. O portie de pizza, adica 150 de grame, contine pana la 2,3 grame de sare.
Cantitatea de lipide per pizza variaza intre 20,7 grame si 49,4 grame, iar continutul de acizi grasi saturati dintr-o pizza variaza intre 5,85 grame si 17 grame. Numeroase studii realizate in institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san.
Cantitatea de proteine per pizza variaza intre 19,4 grame si 38 grame, asa ca, in concluzie, pizza este un produs hipercaloric si hipersodic.
Pizza congelata contine aroma de fum si multa sare
In cele 16 sortimente de pizza analizate s-au identificat urmatoarele categorii de substante chimice si aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: aroma de fum, arome, glutamat monosodic, azotat de sodiu, sorbat de potasiu, acid citric, polifosfati, trifosafati, difosfati, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, eritorbat de sodiu, glucono-delta-lactona, carmine, stearoil-2-lactilat de sodiu, izoascorbat de sodiu si acetat de sodiu.
In ceea ce priveste prezenta aditivilor de mai sus in sortimentele de pizza analizate, situatia se prezinta astfel:
81% din sortimentele de pizza analizate contin aditivi alimentari, adica E-uri, de la 2 aditivi alimentari pana la 15 aditivi alimentari;
63% din sortimentele de pizza analizate contin nitrit de sodiu;
44% din sortimentele de pizza analizate contin fosfati (difosfati, trifosfati si polifosfati);
44% din sortimentele de pizza analizate contin ascorbat de sodiu;
38% din sortimentele de pizza analizate contin acid ascorbic;
25% din sortimentele de pizza analizate contin eritorbat de sodiu;
19% din sortimentele de pizza analizate contin aroma de fum;
13% din sortimentele de pizza analizate contin cosenila;
13% din sortimentele de pizza analizate contin glutamat monosodic;
13% din sortimentele de pizza analizate contin sorbat de potasiu;
Ce E-uri se gasesc in pizza congelata
E120 – Carminul sau acidul carminic este un colorant rosu stralucitor care se obtine dintr-o specie de insecte numita cosenila.
E202 – Sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.
E250 – Nitritul de sodiu este un conservant artificial care se foloseste pentru inhibarea bacteriilor si pentru intensificarea culorii produselor din carne (culoarea roz a unor mezeluri si preparate afumate). Nitritul de sodiu este inclus de autoritatile europene si nord americane pe lista substantelor potential cancerigene, in special pentru tractul digestiv (stomac). E250 devine periculos in urma interactiunii sale cu proteinele din alimentul conservat. In tari precum Germania, Norvegia, Suedia sau Canada, acest conservant este interzis.
E300 – Acid ascorbic este un agent antioxidant obtinut din glucoza si care, in cantitati mari, poate produce diaree, ataca smaltul dintilor si duce la formarea calculilor la rinichi.
E452 – Polifosfatii pot provoca alergii, dereglari hormonale, boli intestinale si cresterea valorii colesterolului. Polifosfatii dezechilibreaza balanta calciu-fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase, favorizand aparitia osteoporozei.
E621– Monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Nu trebuie consumat de femei insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci.
Aroma de fum – produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate.
Arome – termenul se refera la produsele care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma si care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul si/sau gustul.
Sursa: libertatea.ro