marți, iulie 5, 2022

Corina Cretu avertizeaza: Guvernul nu depune proiecte si Romania pierde bani! „Sunt probleme”

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a lansat un apel catre Ministerul Transporturilor din Romania sa pregateasca “proiecte mature” pentru finantare europeana.

“Sunt probleme in ceea ce priveste capacitatea administrativa, nu s-a redus inca birocratia, nu s-au redus procedurile, iar domeniul transportului este un domeniu in care Romania a pierdut bani. (…) Analizam proiectul de metrou Gara de Nord-Otopeni, ultimul proiect depus de Romania pe Programul Operational Infrastructura Mare, si nu mai avem proiecte noi, in afara de fazarea proiectelor de apa si canalizare. Este important sa se vina cu proiecte noi, pentru ca, incepand de viitor, se termina proiectele fazate pana in 2020. Vestea buna este ca aceste proiecte se vor termina, vestea proasta este ca deja consuma din ceea ce ar fi trebuit sa fie alocat pe proiecte noi din perioada 2014 – 2020. Fac un apel la Ministerul Transporturilor sa pregateasca proiecte mature, Sibiu-Pitesti, Pitesti-Constanta, podul de la Braila. Avem bani sa incepem din aceasta perioada de programare studiul de fezabilitate pentru autostrada Montana. Avem bani din Programul Operational de Infrastructura Mare, sunt surprinsa, toti primarii imi spun ca primesc raspunsuri ca nu mai sunt bani”, a spus, vineri, Corina Cretu, la o dezbatere organizata la Cluj.

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, si comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, au participat, vineri, la un dialog cu cetatenii intitulat “Un buget modern pentru o Uniune mai puternica”, organizat la Facultatea de Studii Europene a UBB. Printre altii, la discutii au participat si ministrul Agriculturii, Petre Daea, si europarlamentarul Daniel Buda.

Tot vineri, cei doi comisari europeni vor fi prezenti la festivalul Zilele Recoltei, pe platoul din fata Salii Sporturilor din Cluj-Napoca, unde participa peste 200 de expozanti cu produse agricole de sezon. De asemenea, comisarii europeni au programata vineri o vizita o crama din Turda si la o ferma de vite din comuna Mociu.

“Au fost intarzieri si nu ma voi feri niciodata sa avertizez statele membre atunci cand sunt intarzieri in ceea ce priveste infrastructura pentru investitii importante, dar, acum, BEI a realizat studiile de fezabilitate pentru spitalele de la Cluj si Iasi, urmeaza Craiova. Proiectele vor sosi la CE pana la sfarsitul acestui an, noi speram sa le aprobam cat mai repede. Vor incepe dupa aceea licitatiile, iar speranta mea este ca, pana la sfarsitul anului 2019, sa inceapa constructia efectiva. Banii pot fi cheltuiti pana in 2023. Este trist ca au fost semnate in iulie 2015 si s-a prevazut ca studiile de fezabilitate sa fie gata in 2016; suntem in 2018 si nu sunt gata. Speram ca vor fi mai rapide constructiile decat elaborarea documentatiilor”, a spus Corina Cretu.

Sursa: Agerpres

Ultimele stiri

Stiri