Consum record de energie si gaze in Romania! Ce se intampla cu alimentarea

1492

Consumul de gaze al Romaniei a atins marti o cota-record de 72,3 milioane de metri cubi, iar cel de energie electrica s-a apropiat de 10.000 de MW, nivel care nu a mai fost atins in ultimii 15 ani, a declarat, miercuri, Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, la finalul comandamentului de iarna.

„Aseara am avut un consum de gaze de 72,3 milioane de metri cubi, maxim, iar pe energie electrica a fost un maxim instantaneu, pentru ca se fac medii orare, cu cativa MW sub 10.000, care iar este considerat un maxim in ultimii 15 ani”, a spus Popescu.

Ea a precizat ca lucrurile sunt sub control si ca nu se asteapta la situatii deosebite in alimentarea cu energie si gaze.

„Suntem mobilizati, exista echipe in teren care intervin. De dimineata aveam din nou peste 10.000 de consumatori intrerupti, acum sunt 2.000 si ceva de consumatori, deci peste 8.000 care au fost alimentati. Analizam in permanenta nivelul stocurilor, al apei de pe Dunare. Lucrurile sunt sub control, nu ne asteptam la situatii deosebite”, a aratat Corina Popescu.

Referitor la consumul de gaze, Aristotel Jude, secretar de stat in cadrul aceleiasi institutii, a precizat ca nivelul de marti este un maxim raportat la perioada din 2012 incoace. Precedentul record a fost pe data de 12 februarie 2012, cand s-a inregistrat un consum de 71,2 milioane de metri cubi.

„Nu exista probleme in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze naturale in Romania. Consumul este acoperit de surse, iar operatorul sistemului de transport vegheaza in ceea ce priveste echilibrarea comerciala si fizica a sistemului national de transport. Sistemul national de transport este in echilibru. in ceea ce priveste stocurile din depozitele de inmagazinare subterana, la acest moment sunt de 1,58 miliarde de metri cubi, avand initial la inceputul ciclului de extractie un stoc de 2,35 de miliarde. La momentul de fata, din depozite se extrag undeva in jur de 26 de milioane de metri cubi, productia interna a atins un nivel de 27,7 milioane de metri cubi, ma refer la productia interna care este livrata in sistemul national de transport, cu inca 2,8 milioane de metri cubi care sunt livrate direct din campurile de productie si care nu trec prin sistemul de transport. Importul a fost undeva in jur de 14,6 milioane de metri cubi”, a precizat Jude, conform Agerpres.

Intrebat cu cat va creste pretul gazelor pentru consumatorii casnici, ca urmare a faptului ca importurile sunt mai mari, Jude a precizat ca aceasta intrebare trebuie adresata Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, insa, opinia sa, nu va fi cazul sa existe scumpiri, data fiind perioada scurta de temperaturi joase, perioada la care Romania a facut fata.

Totodata, Corina Popescu a mai spus ca, in aceasta dupa-amiaza, va avea loc o intalnire cu reprezentantii Apelor Romane, avand in vedere ca nivelul Dunarii este foarte scazut.

„Incercam sa analizam o prognoza cat mai exacta a nivelului apei pe Dunare, care este la un minim istoric, la valoarea cea mai mica din ultimii 10 ani, acum este in jur de 1.900 de metri cubi pe secunda. Este ger in toata Europa si vrem o prognoza cat mai exacta pentru a putea sa luam masurile necesare. in momentul de fata, lucrurile sunt gestionabile”, a sustinut Popescu.

Ea a aratat ca problemele incep daca debitul va scadea sub 1.500 de metri cubi pe secunda.

„Deci nu sunt momente de ingrijorare. Daca vor fi momente de ingrijorare, in momentul acela ne vom ingrijora. Este destul de departe nivelul de 1.500 de metri cubi pe secunda care poate deveni critic, deci mai avem ceva spatiu pana atunci”, a mai spus secretarul de stat.

Corina Popescu a adaugat ca nu mai sunt semnale de alarma in nicio tara din jurul nostru.