sâmbătă, noiembrie 27, 2021

Consiliul Europei i-a scris lui Iohannis! Cereti expertiza Comisiei de la Venetia pe legile justitiei!

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, i-a trimis o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis in care il indeamna sa solicite expertiza Comisiei de la Venetia privind reformele in domeniul judiciar adoptate de Parlamentul Romaniei.

„Draga domnule presedinte, Consiliul Europei este angajat sa ofere cea mai mare prioritate colaborarii cu statele membre pentru consolidarea independentei si impartialitatii sistemelor judiciare din Europa. Din acest motiv, am urmarit cu atentie procesul legislativ care a condus saptamana aceasta la adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a trei texte referitoare la sistemul judiciar (texte despre Consiliul Superior al Magistraturii, despre statutul judecatorilor si procurorilor si despre organizarea structurilor judiciare). Sunt constient ca aceste reforme sunt dezbatute pe larg de partile implicate si, in general, de societatea din Romania”, se arata in scrisoarea pe care Thorbjorn Jagland i-a trimis-o lui Klaus Iohannis, citata de Mediafax.

Documentul este publicat si pe site-ul Consiliului Europei.

„In spiritul Planului de Actiune al Consiliului Europei privind consolidarea independentei judiciare si a impartialitatii, adoptat in 2016 de cele 47 de state membre, inclusiv de Romania, este esential ca in implementarea reformelor in domeniul judiciar, statele membre sa utilizeze in totalitate gama de instrumente si mecanisme puse la dispozitie de organizatie”, precizeaza Thorbjorn Jagland.

„O opinie a Comisiei de la Venetia ar conferi claritate privind compatibilitatea textelor mentionate mai sus cu standardele fundamentale ale statului de drept. Din acest motiv, as indemna autoritatile din Romania sa le transmita Comisiei Venetia. Acest lucru ar fi o forma de sustinere pentru activitatea autoritatilor romane. De asemenea, acest lucru ar fi complementar pentru evaluarea urgenta a acestor texte pregatita de Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO) la capitolul standardelor anticoruptie”, incheie Thorbjorn Jagland.

Reactia sa vine la nici 24 de ore dupa ce 7 ambasade ale unor tari din Uniunea Europeana au emis un comunicat comun in care isi exprima ingrijorarea cu privire la modificarea Legilor Justitiei si sustin aceeasi necesitate a obtinerii unui aviz din partea Comisiei de la Venetia. Semnatarii sunt ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Olandei si Suediei.

Ultimele stiri

Stiri