luni, mai 29, 2023

Condimentul care inlocuieste cu succes sarea, calmeaza migrenele si inlatura oboseala!

 

Unul dintre cele mai apreciate condimente din bucataria traditonala romaneasca, tarhonul este un adevarat medicament natural. Acest condiment poate sa inlocuiasca cu succes sarea, poate calma rapid o migrena si poate fi de mare folos in cazul oboselii. Citeste in continuare pentru a afla alte uimitoarele beneficii ale acestui condiment.

Folosit in special la aromarea preparatelor culinare, tarhonul are proprietati terapeutice mai putin cunoscute. In Antichitate, planta era utilizata ca antidot pentru veninul serpilor.

In medicina naturista, de la tarhon se folosesc: partile aeriene (tulpinile florale), frunzele, recoltate in lunile iulie-septembrie, si radacinile. In acestea se gasesc uleiuri volatile, taninuri, minerale si vitamine (B1 si C).

Amelioreaza durerile de stomac

Daca suferi de ulcer gastric, afectiuni hepatice sau renale, apeleaza la infuzia de tarhon, pe care o obtii dintr-o lingurita de pulbere la 200 ml de apa clocotita. Lasi preparatul acoperit 10-15 minute, dupa care strecori. Bei o cana pe zi, pana te simti mai bine.

Stimuleaza apetitul

Intrucat are proprietati tonice, tarhonul este util persoanelor care nu au pofta de mancare.Poate fi consumat ca atare, in salate, sau sub forma de infuzie, inainte de masa.

Calmeaza migrenele

Durerile provocate de reumatism sau cele de cap nu-ti dau pace? In acest caz, indicate sunt frictionarile si compresele cu macerat din frunze de tarhon in otet. Pui doua maini de frunze proaspete intr-un borcan sau recipient din sticla si toarni otet de mere sau de vin pana se umple vasul. Lasi amestecul la macerat 7 zile. Strecoari si depozitezi lichidul in sticle inchise la culoare. Foloseste frunzele la diverse preparate culinare, iar cu otetul fa frictionari locale pentru reumatism si migrene. Durerile de dinti se amelioreaza daca tii preparatul in gura 1-2 minute, apoi clatesti cu apa.

Intareste imunitatea

Daca te numeri printre persoanele care se imbolnavesc foarte repede la primele variatii ale temperaturilor, ar fi bine sa urmezi o cura cu tarhon. Datorita antioxidantilor si a vitaminei C care se gasesc in compozitia lui, planta are proprietati imunostimulatoare. Adauga prin urmare acest condiment in mancare si bea un ceai de tarhon in fiecare zi. Urmeaza cura 20 de zile, dupa care faci pauza 10 zile.

Inlatura parazitii intestinali

Ceaiul de tarhon are actiune antiparazitara, motiv pentru care este eficient in eliminarea viermilor intestinali. Daca te confrunti cu aceasta neplacere, toarna o cana de apa clocotita peste 5-6 frunze de tarhon si lasa amestecul deoparte 10 minute. Strecori si bei doua cani de decoct dimineata si doua seara.

Alunga oboseala

Te simti mai tot timpul obosita? In acest caz, de ajutor este tinctura de tarhon (pe care o gasesti la plafar), combinata cu ceai. Bea dimineata, la pranz si seara o cana de ceai de tarhon in care ai pus 10 picaturi de tinctura.

Idei pentru voi

In cazul in care ai tensiune arteriala mare, inlocuieste sarea cu tarhon.

Daca stranuti foarte des, pune doua picaturi de ulei esential de tarhon pe o bucata de paine. Tine leacul sub limba 3-4 minute.

Bulina

Ceaiul de tarhon este contraindicat femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Atentie!

Remediile pe baza de tarhon nu trebuie administrate mai mult de trei saptamani!

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, Centrul de terapii naturiste Sanavit Consult, Bucuresti

Tarhonul, un condiment utilizat in bucataria romaneasca, confera un gust deosebit mancarurilor. In acelasi timp, imbunatateste si usureaza digestia, combate colicile abdominale, meteorismul (acumularea de gaze in stomac sau intestine n.r.) si constipatia, stimuleaza pofta de mancare, relaxeaza si induce somnul. La nivelul cavitatii orale, are rol antiseptic si calmeaza durerile de dinti. Gratie continutului de vitamina C, tarhonul intareste imunitatea.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Ultimele stiri

Stiri