Acasă Sanatate Condimentul care ameninta industria farmaceutica – Iata ce efecte are!

Condimentul care ameninta industria farmaceutica – Iata ce efecte are!

0
Condimentul care ameninta industria farmaceutica – Iata ce efecte are!

 

Turmericul este unul dintre cele mai populare condimente in prezent si unul dintre cele mai studiate. Exista un numar foarte mare de studii care i-au confirmat aceasta putere extraordinara. Citeste in cotninuare pentru a afla care sunt cele 5 beneficii extraordinare ale turmericului pentru sanatate.

Condimentul cu denumirea de turmeric se regaseste in curry (un mix de turmeric, chimion si pudra de chilli). Acesta este considerat unul dintre remediile naturiste cele mai eficace din lume in combaterea si tratarea a numeroase boli. Exista peste 6.000 de studii publicate care demonstreaza beneficiile sale si a uneia dintre substantele care intra in alcatuirea sa, respectiv curcumina.

Alaturi de ginseng, ghimbir, silimarina, usturoi si scortisoara, condimentul turmeric reprezinta unul dintre cele mai frecvent mentionate alimente cu rol medicinal.

Turmeric – mai eficient decat medicamentele conventionale

Cand comparam turmericul cu medicamentele conventionale, descoperim ca beneficiile sale pentru sanatate sunt la fel de ridicate. De fapt, curcumina este, conform unor studii, mai eficienta chiar decat anumite medicamente.

Astfel, turmericul este mai puternic decat unele medicamente, cum ar fi:

antiinflamatoare

antidepresive

citostatice

anticoagulante (aspirina)

analgezice

medicamente pentru controlul diabetului

medicamente pentru controlul colesterolului

steroizi

antiartritice

Iata mai pe larg cateva dintre beneficiile sale extraordinare:

Turmeric – mai puternic decat antiinflamatoarele

Cea mai importanta caracteristica a curcuminei prezenta in turmeric o constituie capacitatea sa de a controla inflamatia. Conform unui studiu care a evaluat mai multe substante cu rol antiinflamator, aspirina si ibuprofenul sunt cel mai putin eficiente, pe cand curcumina se numara printre cele mai eficiente din lume.

Afectiuni precum cancerul, artrita, colesterolul ridicat, durerile cronice, colita ulcerativa pot fi rezultatul unei stari inflamatorii din corp. Prin urmare, este esential sa ne protejam organismul de orice potentiala inflamatie si mai ales de cele cronice. E posibil ca aceasta extraordinara capacitate a turmericului de a proteja impotriva inflamatiilor sa constituie explicatia pentru rolul sau in prevenirea a numeroase tipuri de boli.

Turmeric – eficient in tratarea artritei

Eficienta curcuminei in tratarea artritei a fost testata intr-un studiu realizat pe 45 de pacienti cu artrita reumatoida prin comparatie cu un medicament prescris uzual in tratamentul artritei, respectiv diclofenac. Pacientii au fost impartiti in 3 grupe: o grupa careia i-a fost administrata curcumina, o grupa diclofenac si o grupa si curcumina, si diclofenac.

Rezultatele studiului au aratat clar ca cea mai mare rata de imbunatatire a fost constatata la pacientii tratati doar cu curcumina. In plus, tratamentul cu curcumina nu prezinta efecte secundare nocive.

Turmeric – tratarea si prevenirea cancerului

Mai multe studii de laborator efectuate asupra celulelor cancerigene au aratat ca substanta activa din turmeric denumita curcumina are efecte anticancerigene. Aceasta poate nu doar sa distruga celulele cancerigene, ci si sa previna formarea lor. Curcumina prezinta beneficii mai ales asupra cancerului mamar, intestinal, cancerului de stomac si a celui de piele.

Conform unui studiu din 2007, tratamentul cu citostatice si curcumina impotriva cancerului intestinal s-a dovedit mai eficient in distrugerea celulelor canceroase decat doar cel cu citostatice.

Curcumina previne dezvoltarea si imprastierea in organism a celulelor cancerigene, poate bloca activarea de enzime care conduc la aparitia cancerului si reduce dimensiunea tumorilor.

Turmeric – reglarea tulburarile gastrointestinale

Adesea, persoanele care sufera de anumite afectiuni cronice ale sistemului digestiv nu mai pot tolera medicatia. Flora bacteriana din stomac sau din intestine este deja compromisa, iar medicamentele pot conduce la lezarea mucoasei intestinale.

O meta-analiza din 2009 (un studiu care analizeaza rezultatele unui mare numar de alte studii) a evaluat capacitatea curcuminei din turmeric in tratamentul afectiunilor inflamatorii ale intestinelor (sindromul colonului iritabil, boala lui Crohn, colita ulcerativa): S-a constatat ca numeroase persoane au putut stopa administrarea medicatiei conventionale, deoarece starea lor s-a imbunatatit enorm in urma consumului de curcumina.

In numeroase cazuri, pentru tratamentul sindromului de colon iritabil sunt prescrisi corticosteroizi pentru reducerea simptomelor. Acestia afecteaza in timp mucoasa intestinalasi agraveaza boala. Administrarea de curcumina nu prezinta insa efecte secundare. Datorita rolului sau antiinflamator, contribuie la vindecarea mucoasei lezate si la cresterea numarului de bacterii benefice (probiotice).

Turmeric – controlul productiei de colesterol

Cauza multor afectiuni cardiace o reprezinta prediabetul, o afectiune caracterizata printr-o cantitate de glucoza in exces in sange care, netratata, poate conduce la diabet. Numarul de cazuri de prediabet creste in ritm galopant.

Diabeticii si totodata si nondiabeticii sufera de stres oxidativ, care afecteaza interiorul vaselor de sange. Ca urmare a lezarii arterelor, in sange se acumuleaza colesterol nociv. Medicamentele anticolesterol scad cantitatea de colesterol, dar nu rezolva problema stresului oxidativ. Acesta e cauzat de nivelul ridicat de glucoza din sange si de inflamatiile din corp.

Conform unui studiu din 2008, curcumina din turmeric este la fel de eficienta sau chiar mai eficienta decat medicatia pentru tratamentul diabetului. Aceasta trateaza colesterolul ridicat prin reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Sursa: libertateapentrufemei.ro