luni, mai 29, 2023

Compusul natural din ceapa poate proteja Romania de cancer! Iata ce au aflat cercetatorii!

Exista mai multe varietati de ceapa: rosie, galbena, alba, verde si fiecare are propria sa aroma, unica – de la intensa la usoara. Ceapa poate fi consumata cruda, fiarta, prajita, uscata sau coapta. Aceasta este de obicei folosita pentru aroma sa in salate si se amesteca in diverse feluri de mancare.

Ceapa face parte din familia liliaceae, aceeasi familie ca si usturoiul, prazul, arpagicul, salotul. Exista peste 600 de soiuri de ceapa, care se intalnesc in toata lumea.

Ceapa este caracterizata prin continutul ei bogat in tiosulfinate, sulfuri, sulfoxide si alti compusi odoriferi. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei si producerea de compusi care duc la iritarea si lacrimarea ochilor.

Tiosulfinatele au proprietati antimicrobiene. Ceapa este eficienta impotriva multor bacterii, cum ar fi bacillus subtilis, salmonella si E.coli. Ceapa nu are totusi o actiune la fel de intensa ca a usturoiului, intrucat in ceapa sa gasesc doar un sfert din compusii sulfului care fac parte din compozitia usturoiului.

O echipa de la Universitatea din Kumamoto, Japonia, a descoperit in ceapa un compus natural cu proprietati anticancerigene. Acest compus ajuta in lupta impotriva cancerului ovarian epitelial, prin inhibarea inmultirii celulelor canceroase, cele sanatoase ramanand neafectate. Majoritatea persoanelor care sufera de acest tip de cancer se confrunta cu recidive dupa chimioterapia initiala. De aceea, este necesara o solutie mai eficienta. Oamenii de stiinta japonezi spera ca acest compus din ceapa poate spori efectul medicamentelor impotriva cancerului. In cadrul experimentelor efectuate pe rozatoare, s-a demonstrat ca animalele carora li s-a administrat acest compus au trait mai mult, iar cresterea tumorilor a fost stopata.

Sursa: Rador

Ultimele stiri

Stiri