Comisia Europeana transmite un mesaj dur catre Guvern: Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania!

724

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, si prim-vicepresedintele Frans Timmermans, au avertizat dur Guvernul Romaniei dupa adoptarea OUG care modifica Codurile penale. Cei doi sefi ai Comisiei Europene spun ca urmaresc cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania.

„Lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania.

Ireversibilitatea progreselor realizate in lupta impotriva coruptiei este esentiala pentru a permite Comisiei Europene sa ia in considerare eliminarea treptata a monitorizarii Romaniei in cadrul mecanismului de cooperare si verificare (MCV).

Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) publicat saptamana trecuta, a salutat bilantul pozitiv realizat de catre procurorii si judecatorii din Romania in abordarea coruptiei la nivel inalt. Totodata a precizat ca orice alte masuri care submineaza acest progres, sau au ca efect slabirea sau restrangerea domeniul de aplicare al coruptiei ca infractiune va avea impact asupra evaluarilor viitoare.

In acest context Comisia Europeana atrage atentia asupra posibilelor regrese si va examina in detaliu ordonantele de urgenta privind Codul penal si Legea cu privire la gratieri”, se arata in declaratia comuna a Presedintelui Juncker, si a prim-vicepresedintelui Timmermans privind lupta impotriva coruptiei in Romania.

Mii de persoane au iesit in strada in Capitala si in marile orase, marti seara, sa protesteze dupa ce Guvernul a adoptat proiectul de lege privind gratierea unor fapte, precum si modificarea codurilor penale, prin Ordonanta de Urgenta.