luni, iunie 5, 2023

CNCD amendeaza Google pentru ca a pastrat „Catedrala Prostirii Neamului Romanesc” pe Google Maps

Google Romania a fost amendata de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu 10.000 de lei dupa ce nu a luat nicio masura dupa ce, pe Google Maps, numele Catedralei Mantuirii Neamului a aparut sub forma ”Catedrala Prostirii Neamului”.

„Fapta Google Bucuresti de a nu lua nicio masura si de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mantuirii Neamului in Catedrala Prostirii Neamului pe aplicatia Google Maps reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000, republicata. S-a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale de 10.000 lei. Hotarare adoptata cu unanimitate de voturi (8 voturi)”, se arata intr-un comunicat CNCD.

De asemenea, Colegiul CNCD obliga partea reclamata sa publice un rezumat al hotararii cu link pe prima pagina a site-ului Google, varianta in limba romana, timp de 10 zile. Se recomanda ca in viitor Google Bucuresti sa informeze actionariatul privind situatii similare, sa traduca codul de conduita si in limba romana, totodata sa accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv in limba romana), se mai arata in comunicat.

La inceputul lui mai, denumirea Catedralei Mantuirii Neamului a fost schimbata pe Google Maps cu cea de ”Catedrala Prostirii Neamului Romanesc”. Nu este prima oara cand denumirea este modificata de utilizatori. Ulterior pe internet a mai fost denumita si ”Catedrala Falei Patriarhului” si „Catedrala spagarilor!”.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, a reactionat afirmand ca „este inca o proba a urii unora care, cu sau fara voia lor, ajung sa compuna cateva nuclee ideologice dur anticrestine / antiortodoxe din Romania”.

El califica aceasta atitudine drept expresia unei „patologii spirituale”, pe care o vede „grefata pe fondul minat deja de grave carente intelectuale, de incultura crasa si de desprinderea asumat progresiva de realitatea istorica si imediata”, arata Aktual24.

Ultimele stiri

Stiri