Acasă Stiri Stiri internationale China si-a finalizat propriul sistem de navigatie prin satelit! Este concurentul celebrului pentru GPS

China si-a finalizat propriul sistem de navigatie prin satelit! Este concurentul celebrului pentru GPS

0
China si-a finalizat propriul sistem de navigatie prin satelit! Este concurentul celebrului pentru GPS

China a lansat ultimul satelit din sistemul de navigatie Beidou, finalizand astfel un nou rival pentru sistemul GPS si intrand in grupul restrans de tari care detin propriul lor sistem global de navigatie prin satelit, informeaza CNN, conform Digi24.

In prezent, exista patru astfel de sisteme: GPS (SUA), GLONASSN (Rusia) Galileo (UE) si acum Beidou (China). India si Japonia opereaza sisteme asemanatoare, dar de dimensiuni reduse.

Sistemul american GPS este cel mai cunoscut, fiind folosit in diverse cazuri, de la aplicatii de navigatie la monitorizarea avioanelor si a navelor.

Beidou este sistemul alternativ dezvoltat de China. Este denumit dupa cuvantul chinezesc pentru constelatia Carul Mare si fost finalizat in aproape 26 de ani.

intr-un articol publicat marti in People Daily, publicatia loiala Partidului Comunist, reteaua Beidou a fost descrisa ca „apartinand intregii lumi si omeniri”.

China spera ca Beidou ar putea fi un concurent pentru GPS, insa sistemul american inca detine suprematia absoluta, a spus Song Zhongping, un expert militar chinez.

Specialistii sustin ca efortul Chinei pentru un nou sistem de navigatie s-a datorat si dorintei de a-si reduce dependenta de sistemul american GPS, in special cand vine vorba de fortele armate.

Statele Unite ale Americii si Rusia au inceput sa construiasca sisteme de navigatie prin satelit in timpul Razboiului Rece. Sistemul GPS a fost propus de Departamentul Apararii din SUA in 1973, in timp ce lucrul la sistemul rusesc GLONASS a inceput 6 ani mai tarziu, in 1979. Ambele sisteme au fost declarate „complet operationale” in 1995.

Aceste sisteme folosesc patru sateliti in acelasi timp pentru a masura distanta pe care trebuie sa o parcurga un semnal pentru a atinge un punct de pe Pamant – spre exemplu, un telefon mobil – pentru a calcula exact unde se regaseste acel punct pe harta.

China a inceput sa-si construiasca propriul sistem de navigatie prin satelit in 1994. Proiectul european Galileo a inceput mult mai tarziu, insa reteaua UE ar urma sa devina functionala pana la finalul anului 2020.

Sistemul american (GPS), cel rusesc (GLONASS) si acum cel chinezesc (Beidou) sunt total sau partial detinute si operate de fortele armate, explica Song Zhongping. Sistemul european Galileo este singurul sistem civil. Fiecare dintre cele patru de mai sus foloseste cel putin 20 de sateliti.