In cazul in care doresti sa acumulezi cat mai multe sentimente pozitive si nu stiai de unde sa incepi, cercetatorii ne sfatuiesc sa incepem cu o plimbare in nautra! Vei afla de ce in randurile care urmeaza!
Fericirea nu este numai una dintre emotiile pozitive pe care le putem trai, ci si cheia unei vieti implinite si sanatoase. Este o senzatie greu de explicat, mai ales pentru ca nu pe toti ne face fericiti acelasi lucru, semnaleaza cotidianul spaniol La Vanguardia, citat de Agerpres, prezentand cateva exemple cu baza stiintifica pentru a fi fericiti.
Faptul de a beneficia de un timp in afara casei — mai ales daca ne inconjuram de natura — este asociat cu o mai buna sanatate mentala, potrivit unui studiu al University of Exeter Medical School. Chiar si simplul fapt de a privi imagini reprezentand natura a dovedit ca stimuleaza parti din creier asociate cu fericirea si atat de mult dorita stabilitate emotionala.
In plus, iesind din casa ne expunem razelor soarelui, care ajuta corpul sa produca vitamina D, necesara pentru absorbtia calciului in oase. Nivelurile scazute de vitamina D sunt asociate cu depresia si tristetea, potrivit unui studiu realizat de University of Georgia (SUA) si University of Pittsburgh.
Cu totii stim ca sportul prezinta multe beneficii pentru sanatate, dar nu se rezuma la atat. Realitatea este ca exercitiile fizice ne fac mai fericiti. Activitatea fizica ajuta corpul sa produca anticorpi si sa elibereze endorfine.
Cui nu ii place sa doarma? Fie ca este vorba despre o siesta sau despre o noapte intreaga de somn, este esential sa dormim bine pentru a ne simti bine si a fi fericiti.
Potrivit expertilor de la Harvard Medical School, odihna insuficienta poate determina niveluri de optimism mai scazute. In plus, un studiu condus de cercetatorul William C. Dementha a dovedit ca a dormi bine contribuie la o stare de sanatate mai buna si la fericire. Asadar, cel mai bun sfat este acela de a va odihni daca doriti sa fiti mai fericiti si sa traiti mai bine.
Meditatia pare uneori complicata, dar cei care nu o practica sunt invitati sa o faca, pentru ca aduce numeroase beneficii. Un studiu realizat la Massachusetts General Hospital cu participantii la un curs de meditatie de opt saptamani a constatat ca partile creierului asociate cu compasiunea si constiinta au crescut in urma meditatiei. La randul lor, partile asociate cu nivelurile mai mari de stres s-au redus dupa acest curs.
Stiinta a mai demonstrat ca faptul de a asculta muzica si de a merge la dans reduce nivelurile de stres si stimuleaza o mai mare fericire in general.
Doua studii publicate in The Journal of Positive Psycohology dau asigurari ca eforturile facute pentru a fi fericiti pot da roade. Printre activitatile recomandate pentru a atinge aceasta dorita fericire se numara aceea de a asculta muzica vesela.
„Fericirea consta in a face bine”, spunea Aristotel.
Cine zambeste cu adevarat, fara a se preface, este mai fericit, potrivit concluziilor unui studiu realizat de Michigan State University. Persoanele care lucreaza cu publicul si se forteaza sa zambeasca isi inrautatesc starea de spirit, iar persoanele care zambesc pentru ca gandesc lucruri pozitive sunt mult mai vesele.
Daca nu puteti calatori pentru ca nu aveti timp, nu va faceti griji: cu simpla planificare a unei calatorii veti fi mai fericiti. Aceasta este concluzia unui studiu realizat in Olanda de Universitatea din Rotterdam, Universitatea de stiinte aplicate din Breda si Universitatea din Tilburg.
Cautati o destinatie si imaginati-va toate lucrurile pe care le-ati putea face. Calatoria este o forma de a va deconecta de stresul de zi cu zi si aceasta ajuta totdeauna.
Potrivit unui studiu preluat in cartea The Longevity Project, relatiile cu ceilalti sunt fundamentale pentru o viata lunga si fericita. „Cel mai clar beneficiu al relatiilor sociale vine din faptul de a-i ajuta pe ceilalti”. Cei care isi ajutau prietenii si vecinii „aveau tendinta de a trai mai mult decat ceilalti”, potrivit studiului.
Stresul, mai ales cand devine cronic, poate fi raspunzator pentru multe probleme de sanatate precum depresia, anxietatea sau insomnia, potrivit expertilor de la Clinica Mayo. De aceea, pentru a ne mentine sanatosi si fericiti, acestia ne recomanda practicarea unor tehnici de relaxare, simtul umorului si abordarea cu mai mult calm a situatiilor.
Sursa: ziarulunirea.ro