Cercetatorii avertizeaza: “Nu ucideti cancerul, mai bine tineti tumorile sub control!”

1049

Desi majoritatea dintre noi am fi de acord ca pentru a vindeca cancerul este importanta uciderea celulelor canceroase, cercetatorii tin sa ne contrazica parerile. Citeste in continuare pentru a afla de ce cercetatorii ne sfatuiesc sa nu ucidem cancerul, ci mai bine sa tinem tumorile sub control.

Administrarea unor doze mici de chemoterapie ar putea fi o metoda mai eficienta de tratament oncologic, decat incercarea de distrugere a tumorilor, sustin cercetatorii. Aceasta metoda controversata le-ar putea da bolnavilor de cancer sanse mai bune de supravietuire daca tin sub control tumorile un timp mai indelungat. Actualele tratamente antitumorale implica deseori proceduri agresive cu doze mari de chimioterapie, in incercarea de a distruge cat mai multe celule tumorale posibil. Dar eradicarea completa a cancerului este rara si efectele secundare toxice ale chimioterapiei pot fi extrem de distructive – ducand nu doar la pierderea parului, ameteli si oboseala extrema, ci totodata afectand sistemul imunitar al organismului sau declansand anemie. Unii specialisti cred ca de fapt chimioterapia administrata in doze mari agraveaza boala canceroasa, exercitand o presiune de tip selectie naturala, care ajuta celulele rezistente la medicamente sa se inmulteasca si astfel, la eventuala revenire a cancerului, acesta va fi fatal. Noua strategie este menita a impiedica proliferarea celulelor rezistente la antibiotice. In loc sa incerce sa distruga tumoarea maligna, tratamentul o stabilizeaza, permitand in mod deliberat ca o mica populatie de celule tumorale sensibile la medicatie sa supravietuiasca.

O echipa de cercetatori americani in frunte cu doctorul Robert Gatenby, de la Centrul Oncologic H. Lee Moffitt si Institutul de cercetari din Tampa, Florida, a facut teste folosind medicamentul Paclitaxel pentru tratarea unor cobai cu doua tipuri diferite de cancer la san. Chimioterapia standard a dus initial la restrangerea tumorilor cobailor, dar imediat dupa oprirea tratamentului, acestea s-au dezvoltat la loc. Insa prin administrarea unei doze initiale ridicate, urmata de doze regulate mai mici, s-a reusit controlarea cresterii tumorii canceroase. De fapt, tratamentul a fost atat de eficient, incat la majoritatea cobailor tratamentul a fost oprit dupa o perioada prelungita de timp, fara ca boala sa revina. Concluziile studiului fac obiectul unui articol publicat in jurnalul Science Translational Medicine de dr. Gatenby.

Sursa: rador.ro