Cele mai importante informatii pe care toti oamenii din Romania ar trebui sa le stie despre CANCERUL PULMONAR – diagnostic si TRATAMENT

1500

Dat fiind faptul ca aceasta boala reprezinta una dintre principalele cauze de deces, este foarte important sa-i cunoastem simptomele si sa stim cum poate fi ea tratata. Citeste in continuare pentru a afla cele mai importante informatii despre aceasta boala.

Cancerul bronho-pulmonar este cea mai frecventa forma de cancer si inregistreaza anual cea mai mare rata a mortalitatii, datorata in general diagnosticarii tardive a tumorii, deoarece evolueaza o perioada mare de  timp fara simptome. Predomina la barbati si este pe locul II la femei, dupa cancerul de san.

Neoplasmul bronho-pulmonar are un grad mare de invazivitate datorita vascularizatiei sangvine si limfatice bogate, fapt care permite celulelor canceroase sa migreze catre organele invecinate inca din stadiile incipiente. Metastazele se localizeaza cel mai frecvent la nivel osos, hepatic, cerebral si al maduvei osoase.

Se cunosc doua tipuri clinice, biologice si terapeutice diferite:

Cancerul pulmonar fara celule mici

Cancerul pulmonar cu celule mici

Cauze:

Fumatul (in 90 % din cazuri)

Expunerea la substante toxice (azbest, uraniu, radon)

Afectiuni pulmonare frecvente tratate necorespunzator

Boli cronice pulmonare

Poluarea accentuata

Cancerul pulmonar fara celule mici

Reprezinta 75 – 80 % dintre carcinoamele pulmonare si cuprinde trei tipuri histopatologice: carcinomul scuamos (epidermoid), adenocarcinomul, carcinomul cu celule mari (nediferentiat).

Simptomele si semnele legate de cresterea tumorala locala sunt: tuse, hemoptizie (eliminarea de sange prin expectoratie), dispnee (dificultati la respiratie), stridor (respiratie suieratoare prin obstructie laringiana), wheezing (suierat la respiratie determinat de obstructie bronsica). Extensia regionala poate fi indicata prin: disfonie (raguseala), disfagie (dificultati la inghitire), dificultati de respiratie, pareza de nerv frenic, pleurezie (lichid intre foitele pleurale), sindrom de compresie a venei cave superioare. In cazul diseminarii metastatice apar dureri osoase, fracturi pe os patologic, hepatomegalie (ficat marit), icter (coloratia galbena a pielii si mucoaselor), deficite motorii sau senzoriale, cefalee (dureri de cap).

Tulburarile aparute pe fondul actiunii substantelor eliberate de celulele canceroase poarta denumirea de sindroame paraneoplazice si includ: hipocratismul digital (unghii bombate si ingrosarea varfurilor degetelor din cauza unui aport insuficient de oxigen in organism), hipercalcemie (cresterea calciului in sange), cresterea coagulabilitatii sangelui, sindrom miastenic.

Pentru stabilirea diagnosticului, pe langa istoricul bolii si examenul clinic, se recurge la o serie de investigatii: radiografie toracica, examen computer tomograf toracic si abdominal, examen neurologic (daca exista simptome sugestive), imagistica cerebrala (CT, RMN de craniu), scintigrama osoasa (in context de dureri osoase, cresterea fosfatazei alcaline sau calciului seric). Se efectueaza de asemenea bronhoscopie, mediastinoscopie cu biopsie ganglionara, biopsie pleurala, examenul anatomopatologic si evaluarea functiei pulmonare. Markerii tumorali sunt nespecifici.

Prognosticul este favorabil in stadiile initiale rezecabile (in care tumora poate fi operata). Factori care indica un prognostic nefavorabil implica invazia vasculara, dimensiunile mari ale tumorii, multiple metastaze ganglionare, prezenta simptomelor pulmonare, precum si o scadere marcata in greutate si anemie.

Tratamentul in medicina alopata

Tratamentul loco-regional poate fi chirurgical, cu practicarea rezectiei complete (15-20 % din cauri) sau excizia unui lob pulmonar (lobectomie), iar in stadiile inoperabile se apeleaza la radioterapie toracica. Aceasta poate fi utilizata si postoperator, dupa o interventie chirurgicala radicala, in scopul cresterii supravietuirii. Daca este asociata chimioterapiei in formele locale avansate, contribuie in mare masura la ameliorarea supravietuirii.

Tratamentul sistemic este reprezentat de chimioterapie. Aceasta se bazeaza pe saruri de platina (ex. cisplatin), la care se asociaza si alt citostatic (ex. gemcitabina, vinorelbina, taxani)  pentru a determina rezultate mai bune. Se administreaza maxim 6 cure de dubla asociere. Exista regimuri mai noi (ex. paclitaxel si gemcitabina) care nu includ cisplatin, avand toleranta mai buna si rezultate asemanatoare. Asocierile de trei chimioterapice nu au dovedit un beneficiu in plus fata de dublete. Chimioterapia poate fi folosita si ca adjuvant dupa rezectiile chirurgicale, in stadiile II si III A.

Tratamentul simptomatic include antiemetice, antialgice si anxiolitice.

Cancerul pulmonar cu celule mici

Reprezinta 20 – 25 % din formele de cancer bronho-pulmonar. Semnele si simptomele date de prezenta tumorii primare si extensiei locale includ tuse, dispnee, wheezing, hemoptizie, disfonie, disfagie. Cele legate de metastazele la distanta cuprind: cefalee, tulburari vizuale si de echilibru; metastazele hepatice determina cresterea enzimelor hepatice, invazia medulara conduce la anemie, leucopenie (scaderea numarului globulelor albe din sange), trombocitopenie (scaderea numarului de trombocite). Se asociaza scadere importanta in greutate si lipsa poftei de mancare.

Un procent mare de pacienti (75 %) prezinta metastaze la momentul diagnosticarii. Cele mai frecvente sedii de metastazare sunt: osul, ficatul, sistemul nervos central si maduva osoasa.

Anamneza si examenul clinic sunt completate de radiografia toracica, examenul computer tomograf toraco-abdominal, bronhoscopie, efectuarea unor analize de sange, evaluarea functiilor hepatica si renala.

Este cunoscut faptul ca in cazul cancerului pulmonar cu celule mici exista o tendinta de metastazare rapida. Se clasifica in forma localizata (40 %) si forma extinsa (60 %). Boala localizata se limiteaza la un hemitorace si poate afecta si ganglionii regionali. In boala extinsa tumora depaseste regiunea supraclviculara, afecteaza inclusiv ganglioni la distanta si determina metastaze in creier, os si maduva osoasa.

Evolutia clinica este rapida, simptomele apar brusc si metastazele se dezvolta repede.

Tratamentul in medicina alopata

Desi mult timp nu s-a apelat la tratamentul chirurgical, in ultimii ani a crescut numarul indicatiilor chirurgicale. Aceasta forma de cancer este radiosensibila si raspunde bine la radioterapie, determinand regresia tumorii primare si a adenopatiilor in majoritatea cazurilor. Radioterapia se recomanda in formele localizate ale  bolii, iar iradierea profilactica craniana se indica la pacientii cu remisiune completa.

Acest tip de tumora este sensibil la chimioterapie, aceasta fiind principala forma de terapie in toate stadiile, insa recidivarea este frecventa. Combinatia des utilizata este etoposid cu cisplatin.

Tratamentul in medicina traditionala

Aceasta este descrierea cancerului pulmonar, dar aici caile se despart avand in vedere ca medicina alopata trateaza cu o gama larga de medicamente si substante, iar medicina traditionala are o gama variata de tratament deoarece dateaza de cand e lumea. De cand exista lumea se gasesc remedii pentru orice afectiune. Medicina traditionala a stat la baza formarii medicinei ca stiinta. Pe plan mondial se accentueaza foarte mult la ceea ce poate oferi medicina traditionala.

Tratamentul se face dupa diagnosticarea si stabilirea schemei de tratament si urmarirea ei de catre medicul nostru specialist in medicina traditionala, care este cel mai bun medic de medicina traditionala din Europa de Est si nu numai. Tratamentul se efectueaza dupa cum urmeaza: stabilirea cu exactitate a diagnosticului cu directa colaborare cu medicina alopata, avand in vedere ca analizele se efectueaza doar in cadrul medicinei alopate, fapt care reprezinta si o punte de verificare din punct de vedere al evolutiei afectiunii in medicina traditionala.

Tratamentul care se aplica pentru orice afectiune este posibil si sigur difera,  fiind adaptat la fiecare bolnav. Fiecare bolnav are ADN –ul lui, circuitul lui energetic care se ia in calcul si evolutia diferita in stadii diferite ale afectiunii. In articolul nostru de mai sus am aratat metoda clasica de tratament in cazul cancerului pulmonar, dar metoda clasica nu inseamna ca e stabila, avand in vedere ca fiecare bolnav are particularitatile lui.

Tratamentul cancerului pulmonar vizeaza in primul rand stoparea proliferarii celulelor maligne. In abordarea din perspectiva medicinei traditionale acesta presupune administrarea interna de extracte hidroalcoolice din plante medicinale, efectuarea procedurilor de acupunctura, termoterapie tibetana (cu aplicare pe toracele posterior), psihoterapie si manipulare osteo-articulara la nivelul coloanei vertebrale toracale (in vederea ameliorarii capacitatii respiratorii la pacientii cu tumora pulmonara de mici dimensiuni).  Amestecurile de plante sunt individualizate pentru fiecare pacient in parte, iar in ceea ce priveste acupunctura, se stimuleaza direct centrii energetici ai plamanilor si cel al intestinului gros. Sunt stimulate si functiile glandei tiroide deoarece aceasta controleaza focarul superior, respectiv activitatea inimii, a plamanilor si a timusului. Astfel se intensifica activitatea sistemului imun conducand la cresterea cantitatii de anticorpi eliberati in organism. Acestia vor elimina atat celulele maligne localizate in punctul de origine al bolii, cat si metastazele din organism.

Acupunctura indeplineste trei actiuni principale:

echilibreaza sistemul energetic al organismului;

directioneaza specific principiile active din plante;

realizeaza un arc reflex energetico-fizic, astfel ca din punctul stimulat prin intepare, energia pleaca spre creier pentru a trezi „medicul intern”, care pe baza informatiilor primite, incepe sa repare organul afectat.

Referitor la actiunea plantelor, precizam ca prin intermediul acesteia sunt eliminate toate celulele moarte din organism si se produc celule noi si sanatoase.

Prin intermediul unor tehnici specifice de acupunctura se oxigeneaza puternic zona pulmonara afectata si se stimuleaza metabolismul local. Aceste proceduri sunt necesare pentru a elimina toxinele si celulele moarte din aria pulmonara cuprinsa de cancer. Resorbtia zonei afectate este insotita de regenerarea tesutului prin productia de celule sanatoase. Daca tumora este foarte agresiva si nu permite o resorbtie completa, va fi izolata si calcificata. In aceasta situatie este necesara aplicarea unui tratament de intretinere dupa finalizarea tratamentului initial. Durata acestuia variaza in functie de organismul pacientului. Rezultatele tratamentului sunt influentate de stadiul afectiunii in momentul inceperii tratamentului, de starea generala a organismului si de starea fiecarui organ in parte, cat si de seriozitatea pacientului in respectarea etapelor de tratament.

Sursa: pirasan.ro