Aceasta este o problema de sanatate serioasa si este reprezentata de perforarea stomacului. Citeste in continuare pentru a afla ce poti face in cazul in care suferi de aceasta problema si cum o poti trata in mod natural.
Ulcerul gastric si duodenal reprezinta o problema medicala cu care se confrunta aproximativ 10% din oameni in anumite perioade ale vietii lor. Ambele tipuri de ulcer provoaca dureri puternice si tulburari digestive, insa putini pacienti constientizeaza ca unele complicatii severe, cum ar fi hemoragia, pot constitui cauza unei morti premature.
Daca pana acum trei decenii, singurul tratament radical al ulcerului, menit sa tina sub control secretia gastrica acida, era cel chirurgical, astazi exista o serie de tratamente naturiste eficiente, care permit tratarea ulcerului fara a mai fi nevoie de interventia chirurgicala.
Ulcerul este o rana profunda a mucoasei stomacului sau a duodenului, care poate duce la leziuni. Acesta se manifesta prin dureri in capul pieptului care isi fac aparitia odata cu senzatia de foame, greata, varsaturi, arsuri in piept.
In cazul ulcerului gastric, cand peretele stomacului este perforat, sucurile digestive si o parte din continutul stomacului se raspandesc in abdomen si pot provoca peritonita. Simptomul tipic de ulcer stomacal este o senzatie de apasare, care apare imediat dupa ce se ia masa. Cand un ulcer reapare frecvent, exista riscul cancerului la stomac.
Stomacul este considerat un fel de rezervor, destinat sa depoziteze hrana timp de cateva ore, pana cand intestinul subtire este gata sa o preia. Cand alimentele ajung in stomac, muschii acestuia incep sa le mestece si sa le fragmenteze in bucati mici, creand conditii ca, la nivelul duodenului, sa inceapa scindarea mai avansata si absorbtia lor. Peretii stomacului abunda in glande care secreta trei substante: acidul clorhidric, care are rolul de a dezinfecta hrana, pepsinele, secretia acestora fiind posibila numai in prezenta acidului clorhidric si care au rolul de a descompune proteinele alimentare in lanturi subtiri de aminoacizi si gastrinele, care au rolul de a mentine un flux abundent de suc gastric. Mucoasa gastrica este captusita cu un singur strat de celule care secreta mucus. Acesta apara stomacul de actiunea acidului clorhidric si al pepsinei.
Un ulcer este un fel de crater in tesutul care inveleste una din suprafetele corpului sau in membranele mucoase protectoare ce captusesc multe parti ale corpului, printre care si tractul digestiv. Ulcerul tractului digestiv este rezultatul actiunii pepsinei si acidului clorhidric asupra mucoasei digestive.
In 1906 s-a descoperit prezenta unui microb denumit Helicobacter pylori, in forma de spirala, care „locuieste” in stomac si care, datorita formei sale specifice in spirala, lezeaza tesuturile stomacului si duodenului, ducand la dezvoltarea unui ulcer. Acest microb supravietuieste pentru ca secreta o mare cantitate de enzima numita ureaza, care converteste ureea din sucul gastric in bicarbonat si amoniac. Aceste doua substante concureaza la neutralizarea aciditatii gastrice, facand ca mediul stomacului sa devina alcalin, extrem de favorabil dezvoltarii oricarui microb.
Ulcerul duodenal apare de doua ori mai frecvent la barbati decat la femei si se produce de obicei in jurul varstei de 25 ani pana la maxim 45 ani, la barbati, iar la femei apare dupa 45 de ani. Ulcerul duodenal nu se malignizeaza aproape niciodata. Persoanele cu grupa sanguina 0 fac mai usor ulcer duodenal, dupa cum si cele care au antecedente in familie.
Ulcerul gastric este de patru ori mai putin frecvent decat cel duodenal, apare la maturitate, intre 55-65 ani si se poate maligniza (canceriza). Cei cu grupa sanguina A sunt mai predispusi, ca si in cazul celor cu rude de gradul intai suferinde de ulcer la stomac.
Aceste tratamente naturiste s-au dovedit eficiente de-a lungul timpului, in tratarea ulcerului.
1. Cura de 5 zile cu sucuri din fructe si legume
Timp de 5 zile se consuma sucuri din fructe neacide si din zarzavaturi (varza, cartof, morcov, sfecla rosie, castravete, spanac). In fiecare zi se mananca 4-5 albusuri de ou crud, facute spuma (fara zahar), repartizate in 3-4 mese. Dupa fiecare masa se ia cate o lingura de carbune de tei.
In fiecare din cele 5 zile se face o clisma dimineata, cu infuzie calduta de musetel.
2. Regimul vegetarian
In caz ca doriti sa scapati de arsurile si durerile stomacale provocate de ulcer, puteti consuma in prima faza de tratament urmatoarele alimente: lapte vegetal, piure de cereale sau din cartofi si morcovi putin fierti, introducand treptat dupa remisiunea simptomatologiei dureroase, regimul vegetarian. Cartofii pot fi consumati fierti, copti, piure, insa nu prajiti sau cu adaos de lapte. Poate fi folosit si laptele de migdale. Evitati in aceasta perioada salatele de legume sau fructe, care datorita celulozei pe care o contin pot accentua durerile gastrice si folositi, pentru inceput, doar alimentele care sunt tolerate. Mestecati foarte bine alimentele.
Adoptati un program regulat de mese, fara sa mancati nimic intre mese. Mesele regulate ajuta pacientul sa beneficieze de productia ritmica de acid. Programul de doua mese pe zi, fara gustari intre mese, s-a dovedit eficient in tratarea ulcerului. Daca veti manca seara, veti modifica ritmul circardian ce afecteaza productia de acid, iar noaptea va veti trezi cu hiperaciditate. Dupa amiaza se mai poate folosi suc de varza sau cartofi, iar seara se pot bea ceaiuri neinducite.
3. Cura interna cu carbune
Se amesteca o lingura cu varf de pudra de carbune cu un pahar de apa calda pana se omogenizeaza deplin. Se lasa sa se raceasca si se bea de 2 ori pe zi, timp de 20 de zile (sau in cazul aparitiei episoadelor dureroase). Carbunele vegetal reduce aciditatea gastrica si neutralizeaza toxinele.
4. Cura de 40 de zile cu argila
In afectiunile tubului digestiv ,, pansamentul”cu argila este superior altora datorita proprietatilor sale eliminatorii, cicatrizante si reconstructive. Pentru preparearea unei doze, la 100 ml de apa rece, se adauga 1 lingura de lut. Se lasa sa se stea 3-4 ore sau pe timpul unei noptii. Se administeaza o doza pe zi, dimineata, cu 30 de minute inainte de masa sau dupa ce mancati, la 3 ore. In prima saptamana se bea numai apa, nu si lutul, care se sedimenteaza la fundul paharului. Apoi, in continuare, pana la 40 de zile, se bea tot continutul paharului, dupa ce in prealabil a fost omogenizat prin amestecare.
5. Cura cu suc de cartofi
Se iau 2-3 cartofi mari, se curata si se spala. Se rad pe razatoarea mica si se adauga o ceasca de apa. Se amesteca, se lasa 5 minute, se mai amesteca si se strecoara zeama printr-un tifon sau printr-o strecuratoare. Zeama obtinuta se lasa aproximativ 15 minute, intr-un vas, sa se decanteze (amidonul se decanteaza pe fundul vasului). Se scurge cu grija apa. In vas va ramane o cantitate de aproximativ doua lingurite de amidon. Se adauga peste acesta 2-3 liguri de apa curata, se amesteca si se bea lichidul obtinut. Se recomanda sa se consume unul-doua pahare pe zi. Dupa ingerarea lichidului, va intindeti pe pat si stati 5 minute cu fata in sus, 5 minute pe partea dreapta si 5 minute pe partea stanga. Cartofii sunt bogati in vitamina C, care este importanta in cicatrizarea ranilor si ajuta la neutralizarea acida.
6. Semintele de in – au un efect emolient si cicatrizant si sunt bogate in acizi grasi omega 3, cu rol antiinflamator. Se consuma ca atare, mestecandu-se bine, dupa ce in prealabil au fost inmuiate cateva ore in apa. Cei care nu au o dantura buna, vor consuma pulbere de seminte de in, 3 ligurite pe zi. Poate fi folosit si uleiul de in.
Sursa: antenasatelor.ro