Formul bitterului suedez isi are originea inca din vremea vechilor egipteni si babilonieni, dar a fost atribuit pentru prima data lui Paracelsus. Reteta a circulat pana in secolul 18, atunci cand medicul Jonathan Samst a alcatuit amestecul de plante cunoscut astazi sub denumirea de bitter suedez.
Remediu folosit inca din Evul Mediu, bitterul suedez este un tonic pe baza de plante, recomandat de fitoterapeutii din lumea intreaga, datorita proprietatilor sale benefice. Aceasta tinctura este de ajutor in tratarea multor boli mai mult sau mai putin grave.
Disponibil atat in forma alcoolica, cat si nealcoolica, bitterul suedez se prepara in diverse moduri, fiind aromatizat in mod traditional cu aloe, sofran, smirna, camfor, gentiana si alte plante terapeutice. Tonicul este recomandat contra balonarii si indigestiei, dar si in tratarea hemoroizilor, a alergiilor si problemelor pielii.
Ajuta la imbunatatirea digestiei
Bitterul suedez este cunoscut ca un remediu imbatabil in tratarea balonarii, a constipatiei si a indigestiei. Sustine functiile biliare, pancreatice si secretia gastrica, combate crampele si senzatia de greata, favorizand eliminarea toxinelor. Actioneaza ca un laxativ bland. Tratamentul trebuie luat dimineata si seara, cate 1 lingurita, diluat in putina apa. In astfel de probleme e indicata varianta cu alcool.
Trateaza problemele menstruale
Pentru menstruatiile abundente, neregulate sau insotite de dureri este recomandat bitterul suedez nealcoolic. Trebuie sa iei din tinctura cate 1 lingurita inainte de fiecare masa principala, 4-5 zile inainte de menstruatie si sa continui tratamentul inca 4-5 zile dupa. Dilueaza in putina apa.
Remediu contra starilor de vertij
Pentru starile usoare de ameteala, dar si pentru cele care te tin la pat, bitterul suedez este recomandat cu incredere de fitoterapeuti. Ia 1-2 lingurite, cu 2/3 pahar cu apa, imediat dupa masa, o singura data pe zi, de preferat in prima parte a zilei. Cel mai bine este ca, dupa o cura de 4-6 saptamani, sa faci o pauza de cel putin o luna. Bitterul poate fi alcoolic sau nealcoolic.
Leac contra hemoroizilor
Scaunele cu sange sunt comune in randul celor care au hemoroizi si este indicat sa nu amani vizita la medic, daca ai o astfel de problema. Imbiba o discheta de bumbac (o bucata de vata sau o discheta pentru demachiat) in bitter suedez (varianta cu alcool) si tamponeaza usor zona cu probleme. Remediul este util si in leziunile minore, cum ar fi genunchi loviti sau mici taieturi.
Stimuleaza imunitatea
Pentru imbunatatirea capacitatii organismului de a se apara si intari, este recomandat bitterul suedez. Dilueaza o lingurita de tinctura intr-un pahar de 250 ml de apa, de 2 ori pe zi. Este eficient chiar si in tratarea racelilor. Dupa o cura de 2-3 saptamani, este recomandat sa faci o pauza de minim o saptamana.
Poti face si tu!
Prepara potiunea la tine acasa
10 g aloe vera (poate fi inlocuita cu pulbere de pelin), 5 g smirna, 2 g sofran, 10 g frunze de senna, 10 g camfor natural, 10 g radacini de rubarba, 10 g mana,10 g theriac venetian, 5 g frasinel, 10 g radacini de angelica si 10 g radacini de zedoarie (turmeric alb). Pune acest amestec intr-o sticla de 2l, cu gat larg. Adauga 1,5 litri de alcool de 38% pana la 40%. Pentru versiunea nealcoolica, inlocuieste alcoolul cu apa. Lasa sticla in picioare, la soare sau langa o sursa de caldura, timp de 14 zile. Agit-o zilnic. Strecoara apoi lichidul si pune-l in sticlute mici, inchise ermetic. Depoziteaza recipientele intr-un loc racoros, ferit de lumina. In acest fel poate fi pastrat timp de mai multi ani. Agita bine inainte de folosire!
Alte intrebuintari
Bitterul suedez poate fi folosit si pentru…
… imbunatatirea memoriei.
… eliminarea cearcanelor.
… ameliorarea durerilor de masele.
… tratarea amigdalitei.
… un somn odihnitor.
Info
Administrat intern, bitterul suedez ar trebui sa fie baut doar diluat cu ceai de plante medicinale sau cu apa. In sarcina si in alaptare, acest remediu trebuie evitat complet.
Sursa: clicksanatate.ro