luni, iunie 5, 2023

Cel mai rapid supercomputer din lume a fost aruncat in lupta pentru gasirea unui tratament anti-COVID

Un computer japonez, considerat cel mai rapid din lume, isi foloseste capacitatea extraordinara pentru a identifica posibile tratamente pentru COVID-19, scrie The Guardian, potrivit Digi24.

Supercomputerul Fugaku poate efectua mai mult de 415 cvadrilioane de calcule pe secunda, fiind de 2,8 ori mai rapid decat sistemul Summit dezvoltat de un laborator din SUA, care, in luna noiembrie, detinea titlul de „cel mai rapid computer”.

Dezvoltat in ultimii sase ani de gigantul tehnologic japonez Fujitsu si Riken, un institut de cercetare sustinut de guvern, Fugaku include 150.000 de unitati de procesare performante si poate testa mii de substante pe saptamana.

Supercomputerele, care sunt de peste 1.000 de ori mai rapide decat un computer obisnuit, pot fi folosite pentru a simula exploziile nucleare, pentru a efectua teste virtuale cu arme si pentru a modela sisteme climatice. in Japonia activa seismic, Fugaku poate modela impactul unui cutremur si al unui tsunami si va crea o ruta de evacuare, potrivit publicatiei Nikkei.

Desi nu va fi pe deplin functional pana anul viitor, expertii spera ca supercomputerul de 1,2 miliarde de dolari va ajuta la identificarea tratamentelor pentru COVID-19 din aproximativ 2.000 de medicamente existente, inclusiv dintre cele care inca nu au ajuns la stadiul de studiu clinic.

Fugaku a fot deja folosit pentru a simula modul in care expectoratiile se raspandesc in spatiile inchise, cum ar fi birourile, si pe trenuri, atunci cand geamurile vagoanelor sunt deschise.

„Sper ca sistemul de ultima generatie dezvoltat pentru Fugaku va contribui la progrese majore privind provocarile dificile, cum ar fi pandemia de coronavirus”, a declarat Satoshi Matsuoka, seful centrului Riken.

Ultimele stiri

Stiri