Cel mai mare tezaur ramas in Rusia va fi readus in Romania!

1960

 Un grup de profesori universitari, in frunte cu filozoful craiovean Constantin Barbu, a mers la Moscova pentru a obtine scanarea color a tuturor manuscriselor si documentelor legate de Cantemir, care constituie cel mai mare tezaur ramas in Rusia. Este un proiect de o anvergura fara precedent, spun cei implicati in aducerea acasa a celei mai mari colectii de manuscrise vechi de peste 300 de ani. Maine, 15 iunie 2010, se implinesc 75 de ani de la aducerea in tara a osemintelor lui Dimitrie Cantemir.

Se stie ca plecand din Constantinopol ca domn al Moldovei, la Iasi, Cantemir a lasat in capitala Imperiului Otoman cea mai bogata biblioteca de incunabule (n.r.- exemplar dintr-o carte tiparita in primii ani ai introducerii tiparului – inainte de anul 1500) si colectie de manuscrise vechi cunoscute in epoca. Dupa pierderea bataliei de la Stanilesti (1711), fiica sultanului si-a insusit biblioteca si manuscrisele. Cantemir isi luase cu sine manuscrisele cartilor dragi lui. La Moscova si Sankt-Petersburg au ramas dupa moartea lui Cantemir si a copiilor sai o suma impresionanta de manuscrise si documente cu caracter politic, personal, administrativ etc, scrie Historia.

In epoca puteam citi in ziarul „Universul”: „Cu vaporul ce va aduce (…) de la Odessa lazile cu arhiva romaneasca adapostita in Rusia in timpul refugiului [din 1917], vor fi aduse si osemintele fostului domnitor al Moldovei, inteleptul carturar Dimitrie Cantemir. Membrii guvernului vor merge la Constanta sambata, cand se va face primirea solemna a osemintelor fostului domn, care vor fi inmormantate luni in cripta manastirii Trei Ierarhi din Iasi. Guvernul a luat hotararea de a construi in Iasi un mausoleum, unde vor fi stranse osemintele tuturor fostilor domnitori ai Moldovei”.

Racla a fost purtata de Tatarescu, Inculet, Angelescu, Manolescu-Strunga, I. Nistor, Costinescu, Lapedatu si Iamandi, gen. Ilasevici depunand o jerba de flori din partea regelui Carol al II-lea, jerbe depunand si Titulescu, Lapedatu si Ostrowski, ministrul Rusiei la Bucuresti. Sicriul a fost deschis in prezenta mitropolitului Moldovei si a lui Nicolae Iorga. in sicriu se gaseau osemintele domnitorului, in parte, si craniul lipsind.

Privind manuscrisele lui Cantemir un prim inventar a fost facut de Grigore Tocilescu in anul 1878. in afara de acest Raport, Tocilescu a copiat „de mana”, el insusi, si a platit cu bani de la rege si de la Academia Romana o seama de copisti rusi care au transcris multe dintre paginile invatatului domnitor. Recent, o delegatie compusa din Constantin Barbu, Ion Deaconescu (presedintele Academiei Internationale „Mihai Eminescu”), Paul Tudor (presedintele Fundatiei „Paul Tudor” si presedinte director general al SC Besta SA) a mers din nou la Moscova pentru a obtine scanarea color a tuturor manuscriselor si documentelor legate de Cantemir.