marți, mai 30, 2023

Cel mai mare inamic al productivitatii – Iata cum poti sa scapi de oboseala in sezonul rece!

Oboseala poate avea un impact negativ asupra performantei la locul de munca, vietii de familie sau relatiilor sociale. Oboseala are reputatia de a fi o problema vaga, destul de dificil de investigat si multi oameni care sufera de aceasta problema nu o raporteaza doctorului.

In sezonul rece, in lipsa luminii naturale, oboseala este obisnuita. Pune la incercare aceste trucuri prin care o poti alunga.

Lipsa luminii naturale in perioada toamnei tarzii si a iernii duce la o crestere a nivelului de melatonina, un hormon care provoaca somnolenta. Petrece cat mai mult timp in afara casei in timpul liber, fa plimbari in natura si profita la maximum de putinele zile insorite.

Dieta bogata in cereale

Cerealele integrale, secara, grahamul iti dau energia de care duci lipsa de-a lungul zilei. Au un index glicemic redus si-ti confera fibre, dar au si carbohidrati care, in exces, pot accentua starea de somnolenta.

Daca alaturi proteine carbohidratilor, acestia vor fi absorbiti mai lent in corp.

Asigura-ti necesarul zilnic de vitamine

Mananca mai des fructe, nuci, seminte, legume si, daca medicul de familie iti recomanda, in urma unor analize medicale, ia suplimente alimentare.

Lipsa de energie e posibil sa fie efectul unei carente de magneziu. Acest mineral mentine glicemia la un nivel corespunzator.

boseala poate fi cauzata si de lipsa de vitamine din complexul B, cu rol in producerea de energie. Le procuri din oua, nuci, carne de pasare.

Respira profund

O respiratie corecta asigura buna functionare a organelor vitale si alunga oboseala. Pentru relaxarea musculaturii si o buna oxigenare, respiratia trebuie sa fie abdominala.

Cateva exercitii de respiratie intr-o pauza, la serviciu, iti va reda vigoarea. Inspira profund, pe nas si expira pe gura, de circa 14 ori pe minut sau intr-un ritm lent.

Te-ar mai putea ajuta intinderile, care stimuleaza musculatura, te dezmortesc si energizeaza.

Bea mai rar bauturi energizante

1-2 cafele fara zahar pe zi sau cateva cubulete de ciocolata neagra te ajuta sa te concentrezi mai bine, prin stimularea sistemului nervos central.

Evita sa consumi o cantitate mai mare sau sa apelezi la ele in a doua parte a zilei, pentru ca risti sa-ti fie afectat somnul de noapte.

Sursa: clicksanatate.ro

 

Ultimele stiri

Stiri