Cel mai cumplit si inventiv tortionar din puscariile comuniste! Tortura cu predilectie intelectuali si preoti!

9492

Unul dintre cei mai cumpliti tortionarii din timpul regimului comunist din Romania a fost, fara indoiala, galateanul Petrache Goiciu (supranumit de detinuti „Satana Rosie”), individ care a avut pe constiinta moartea prin infometare si tortura a mii de oameni nevinovati. Fost comandant al penitenciarelor din Galati (celebrul „ring al mortii” din perioada 1947-1960) si din Gherla, Goiciu este considerat, la concurenta cu un alt galatean – nu mai putin cunoscutul Nicolae Moromete, zis Maromet – drept cel mai sadic director de puscarie din istoria Romaniei.

Cariera lui Petrache Goiciu este, fara indoiala, un exemplu de parvenire fara scrupule. Nascut in 1905, la Galati, provenea dintr-o familie modesta: era fiul unui salahor in port si al unei femei care muncea cu ziua, ca spalatoreasa. A absolvit cele patru clase ale scolii gimnaziale, dupa care a urmat o perioada in care si-a ajutat mama (ramasa vaduva pe cand Petrache avea cinci ani) in munca de spalatoreasa. La 16 ani se angajeaza la Fabrica de cuie „Fischer”, iar dupa doi ani devine ucenic la Depoul de locomotive Galati, unde invata meseria de lacatus. A muncit acolo peste doua decenii, insa singurele lucruri notabile sunt implicarea in cateva scandaluri cu sefii directi, dar si faptul ca, in acea perioada, l-a cunoscut pe (atunci) tanarul Gheorghe Gheorghiu Dej, care avea sa devina lider al partidului comunist si apoi sef al statului roman. De altfel, se pare ca acest lucru l-a ajutat destul de mult in cariera pe Goiciu, care se lauda deseori cu prietenia cu Dej. in anul 1945, pe fondul implicarii lui in miscarea sindicala (unde, totusi, era un obscur) este promovat, destul de surprinzator (singurul criteriu din dosar era faimoasa „origine sociala sanatoasa”, dublata probabil de o vorba buna de la Gheorghiu-Dej), „responsabil de cadre” al Partidului Muncitoresc Roman la Regionala CFR de la Galati, arata Adevarul.

in perioada in care aceasta l-a avut ca director-comandant pe capitanul Petrache Goiciu, puscaria galateana a dobandit sinistra faima de „abatorul detinutilor politici”, iar lui i s-a pus eticheta de „Satana Rosie”. De altfel, numele lui Goiciu le da si astazi fiori urmasilor celor care au fost schingiuiti, mutilati si omorati din ordiunul si cu participarea directa a acestuia. Marturiile legate de faptele lui Petrache Goiciu il infatiseaza pe acesta ca pe un individ cu grave probleme psihiatrice, un psihopat in toata, regula, ale carei obsesii erau tortura si crima sadica. „Era una dintre figurile cele mai temute si mai detestate in lumea inchisorilor, caruia i s-a retinut – lucru rar – si infatisarea: matahalos, cu buze mari, rosu la fata, un monstru complet lipsit de inteligenta, incapabil sa-si inchipuie ca altul poate gandi diferit de el“, il descrie scriitoarea Doina Jelea, in exceptionalul volum “Lexiconul tortionarilor”. Un om care a trait pe viu ororile inchipuite de mintea bolnava alui Petrache Goiciu este galateanul Mihai Dionisie, care a ajuns in penitenciarul Galati la varsta de doar 17 ani, dupa ce a fost arestat, judecat si condamnat la opt ani de temnita pentru „uneltire contra regimului”. in fapt, adolescentul nu facuse nimic altceva decat refuzase sa devina turnator al Securitatii, motiv pentru care a fost catalogat, asa cum se obisnuia, „dusman al poporului”, dupa cunoscutul principiu „cine nu este cu noi, este impotriva noastra”.