sâmbătă, aprilie 1, 2023

Cel mai bun tratament al depresiei de toamna – Natura si prietenii sunt raspunsul cautat de oamenii din Romania!

Depresia este o afectiune medicala serioasa care poate influenta in mod negativ starea, gandirea si comportamentul. Depresia se poate manifesta prin diverse simptome, cele mai des intalnite fiind un sentiment profund de tristete si pierderea marcanta a interesului fata de orice fel de activitati.

Depresia este o afectiune des intalnita. Aproximativ 1 din 10 adulti anual sunt afectati de depresie – aproape de doua ori mai multe femei decat barbati. Depresia poate sa apara oricand, dar de cele mai multe ori se face simtita pentru prima data intre sfarsitul adolescentei si varsta de 25 de ani. Depresia este de asemenea frecventa in randul adultilor mai in varsta.

Tratamentul depresiei

Doar sportul, schimbarile in dieta si vacantele nu sunt de ajuns, in cele mai multe cazuri, pentru a controla depresia pe termen lung. Cu toate acestea, depresia este una dintre cele mai tratabile afectiuni mintale: intre 80% si 90% dintre persoanele care sufera de depresie raspund bine la tratament si aproape toti pacientii simt o ameliorare a simptomelor.

Tratarea depresiei poate fi realizata prin interventii psihoterapeutice sau psihiatrice, insa, de cele mai multe ori, o combinatie a celor doua conduce la cele mai bune rezultate. Inainte ca un tratament specific sa fie recomandat, un psiholog clinician sau un psihiatru trebui sa realizeze o evaluare diagnostica, printr-un interviu clinic si/ sau prin aplicarea unor instrumente de diagnosticare. Scopul acestei evaluari este de a revela specialistului simptomele prezente, istoria medicala si personala, contextul cultural si factorii de mediu ai celui afectat, in scopul de putea formula un diagnostic corect, precum si recomandarile privind interventia terapeutica cea mai potrivita.

Relatia cu natura si prietenii repezinta o modalitate de a evita depresia de toamna, recomanda psihoterapeutul bulgar Valentina Hristova. „Gradinaritul, gatitul, artele aplicate sunt forme de terapie prin care putem face fata acestei situatii”, a precizat specialistul bulgar. „Petrecum mult timp inchisi in birou, nu stim cum este vremea de afara, acest lucru creeaza sentimentul ca nu se schimba nimic. De altfel, in organism se intampla multe schimbari, deoarece este o parte a ciclului natural. Consult oameni de peste douazeci de ani si am invatat ca, atunci cand te indepartezi de relatia cu natura, incepi sa te imbolnavesti. Atunci iau nastere temerile, furia, dorinta de a ne proteja cu orice pret, facand abstractie de persoanele din jur”, a explicat Hristova. Potrivit acesteia, se observa o tendinta moderna tulburatoare – oamenii uita sa se intalneasca si sa-si impartaseasca temerile. „Atunci cand un om vorbeste deschis cu prietenii despre problemele pe care le are, gaseste sprijin si chiar o solutie pentru aceste angoase. Prin urmare, creste numarul persoanelor singure, iar inchiderea in sine directioneaza agresiunea impotriva organismului. Energia se acumuleaza si nu se descarca intotdeauna. Rezultatul final este boala, fizica sau mentala”, a mai spus Valentina Hristova.

Sursa: rador.ro

Ultimele stiri

Stiri