Cel mai bun tanar violonist din lume este roman! Canta la Stradivariusul lui Paganini

11944

Talentul nu e suficient pentru a fi celebru in Romania. O demonstreaza povestea unui violonist roman. Razvan Stoica a primit cea mai importanta distinctie din bransa: premiul New Talent, acordat celui mai bun interpret sub 28 de ani din lume.

Razvan a urcat pe culmile succesului in Olanda, unde locuieste de 10 ani. Talentul sau si vioara Stradivarius, castigata intr-o competitie internationala, i-au adus cel mai important titlu: premiul New Talent din Bratislava, oferit celui mai bun interpret sub 28 de ani.

„Este un premiu unic. Nu exista premiul 2, 3. Este, poate, cel mai important premiu castigat vreodata de un artist roman”, a afirmat Cezar Marin, expert instrumente patrimoniu in Ministerul Culturii.

Cei de la Carnegie Hall, din New York, s-au grabit sa-l invite sa sustina un concert anul viitor. Violonistul are agenda plina.

Sunt un violonist roman si, in acelasi moment, ma simt si olandez pentru ca ultimii 10-12 ani de zile si-au pus amprenta puternic. Olanda este o tara deschisa pentru arta si Olanda incearca sa te sustina pentru ca esti artist nu pentru ca vii dintr-o tara sau din alta. si cred ca lucrul acesta e cel mai fericit in cazul meu. Romania nu-mi oferea aceste posibilitati la data respectiva.

Ca si artist cred ca ai usile un pic mai deschise avand in vedere ca muzica e un limbaj international si poti ajunge la inima publicului din orice tara.

In Elvetia sustin anual o serie de concerte de muzica de camera impreuna cu Andreea Stoica pentru aceasta societate a Stradivarius-urilor, unde mai multi violonisti canta pe viori facute de Antonio Stradivarius.

Avand in vedere si un vis devenit realitate de a canta pe o vioara Stradivarius, o vioara ce se spune ca a apartinut si lui Paganini, o perioada de timp, da, pot sa spun ca sunt implinit.

Dupa ce a terminat Liceul de muzica „George Enescu” din Bucuresti a plecat sa studieze in Olanda, in 2003, la Conservatorul Regal din Amsterdam. De 7 ani, Razvan canta la o vioara Stradivarius, fabricata in 1729, pe care a castigat-o intr-o competitie cu 170 de candidati.