Cel mai apreciat nutritionist din Romania avertizeaza! Iata ce efect are combinatia slanina cu ceapa asupra organismului!

945

Se intampla adesea sa amintim de mancarea pe care o mancau bunicii nostri atunci cand vine vorba de mancaruri sanatoase. Cu toate acestea, probabil, cel mai apreciat nutritionist din Romania declara ca lucruri nu stau tocmai asa.

Presedintele de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Nicolae Hancu, a spulberat mitul, potrivit caruia, alimentatia bunicilor nostri ar fi foarte sanatoasa.

Nutritionistul Nicolae Hancu sustine ca slanina cu ceapa, despre care toata lumea credea ca este o combinatie sanatoasa, este in realitate nociva pentru organism.

„Mitul alimentatiei de la tara nu noi l-am creat, ci media. Eu combat puteric aceste lucru spunand ca alimentatia sau sfaturile ce ne trimit la alimentatia bunicilor nu sunt deloc demne de urmat. Eu stiu ce mancau bunicii si cum erau preparate alimentele. Se consumau alimente foarte grase, prajeli gatite in grasimea de porc, se bea lapte de bivolita cu grasimea de doua degete. Gastrotehnia bunicilor era una care pregatea alimente nesanatoase. Nu inteleg de ce se fac aceste trimiteri tot timpul catre o alimentatie ce deloc, deloc nu era sanatoasa”, a declarat, pentru Adevarul, profesorul Nicolae Hancu, medic primar diabet nutritie si boli metabolice, specialist in nutritie si Presedintele de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

El a explicat de ce este gresit mitul conform caruia „alimentatia de la tara” sau „alimentatia bunicilor” este una sanatoasa.

„Slanina inseamna grasime saturata extrem extrem de nesanatoasa pentru orgaism, chiar daca e cu ceapa si tuica. Nu are nicio legatura cu sanatatea. Taranul roman ce se ducea si lucra de dimineata de la 5 pana apunea soarele, la munca, trebuia sa-si puna ceva de mancare? Isi punea ce avea si el, o bucata de paine, slanina care nu se strica si apa. Sa nu credeti ca bea tuica acolo, pe camp. Eventual o bea acasa, cand sosea”, spune el.

„Cei de la tara care aveau o conditie economica buna mancau nesanatos, iar cei ce nu aveau o conditie economica buna pur si simplu se denutreau. Niciuna dintre variante nu este in regula. O alimentatie sanatoasa asa cum o recomanda nutritionisti astazi, aproape nu exista in urma 50 ani, pentru ca despre aceasta perioada vorbim. Sigur ca veti veni sa spuneti ca taranul avea activitati fizice intense, dar atunci nu existau sali de sport, bazine de inot. Recomandarile pe care medicii le fac astazi si care sunt urmate nu existau atuncu. Ma refer la practicarea sportului, fumatul era la el acasa, la fel si consumul de alcool. In loc de iaurt se consuma iaurt din lapte de bivolita. In casa bunicilor mei laptele de bivolita era considerat un simbol al sanatatii. Azi il mai consuma cineva? Nu”, explica medicul.

„Sa nu uitam ca in momentul de fata avem posibilitatea , prin tehnologia moderna sa depistam boli ce nu .puteau fi depistate. In anii 60-70, diabetul zaharat avea o frecventa de 1 %, iar acum a ajuns la 11%. Aceste probleme au aparut din cauza ca s-au schimbat conditiile sociale. Inainte, cineva din Bucuresti care voia sa ajunga la Varful cu Dor mergea la gara, lua trenul, ajungea la Sinaia, apoi urca pe jos pana la varf. Acum te duci fara niciun efort cu masina si cu telefericul. Avem telecomenzi, automobile si omul a devenit hipocinetic, adica nu face miscare. Miscarea presupun contractii musculare, iar muschii contractandu-se elibereaza substante extrem de benefice pentru organism”, a sustinut specialistul.

„Sunt mai multe cercuri vicioase legate de viata omului de astazi, dar dupa o atenta analiza, imi asum respoabilitatea de a ii ruga pe cei din media sa nu promoveze alimetatia bunicilor nostri si nici alimentatia de la tara. Pe de alta parte, cati mai mananca slanina cu ceapa dimineata astazi? Sa fim seriosi. Noi am facut anchete alimentare din care a rezultat ca nu s emai practica acest meniu. Ce spun sudistii despre ardeleni ‘judeca lent ca un ardelea ce mananca slana multa’ ca nu este adevarat. Asta zic ei, dar noi stim ca lucrurile aceste nu mai exista”, explica Hancu.

Sursa: stiripesurse.ro