joi, martie 30, 2023

Cei mai de succes oameni din punct de vedere social sunt ambivertii!

Introvertit incoace, introvertit incolo. Nu trece o singura zi in care sa nu vad un articol care prezinta problemele cu care se confrunta sau calitatile acestor tipuri de personalitate. “Lucrurile pe care numai introvertitii…” sau “…extrovertitii le vor intelege!”. Ei bine, ce putem spune cu privire la ambiverti. Poftim? Ambiverti!?

 Am fost un extrovertit in cea mai mare parte a vietii mele, sau cel putin asa am crezut. Gandindu-ma mai mult la asta, probabil am fost, de fapt, un introvertit in cea mai mare parte a vietii mele. Pe de o parte, am prosperat in compania celorlalti. Compania celorlalti ma umplea de energie, dar sfarsa prin a ma dezechilibra. De de alta parte, imi place, de asemenea, sa-mi petrec timpul in singuratatea propriei persoane reflectand, dar in acelasi timp, atunci cand sunt singur, gandurile nu-mi dau pace cu una cu doua. Adevarul este ca niciodata nu m-am potrivit cu adevarat niciunei categorii foarte bine. Rezultatele testelor de personalitate sunt intotdeauna neconcludente pentru mine. Par a ma incadra in ambele categorii de personalitate. Ei bine, se pare ca sunt atat un introvertit cat si un extrovertit, sau nu sunt niciunul dintre acestia, in functie de cum alegi sa privesti lucrurile. Nu sunt confuz, sunt doar un ambivert. Termenul “ambivert” poate fi unul nou pentru tine, dar poate, de asemenea, defini si face lumina asupra propriilor tale trasaturi de personalitate.

Atunci cand facem referire la cele trei categorii de persoane: introvertit, extrovertit sau ambivert, cei mai avantajati sunt ambivertii. Psihologii sustin ca ambivertii sunt din categoria de persoanele care se bucura de cel mai mare succes in societate si la locul de munca. Uneori sociabili, alteori solitari, ambivertii sunt persoanele care sunt si introvertite, dar si extrovertite, ele reusesc cel mai bine in cariera, sustin cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite. Psihologii americani au desfasurat un experiment in cadrul caruia au evaluat comportmentul angajatilor unui call center, stabilind tipul lor de personalitate. Cercetatorii au remarcat faptul ca ambivertii au un psihic mult mai flexibil si adaptabil. Aceste persoane pot avea suficienta rabdare, sunt dispuse sa faca compromisuri, dar, totodata, pot mereu sa-si impuna punctul lor de vedere. Cercetatorii au stabilit ca 50% erau introvertite si 50% erau extrovertite, dintr-un total de 38% al persoanelor testate. Extrovertitilor le place sa fie in centrul atentiei, ei sunt foarte sociabil si relaxati, se plictisesc insa repede si sunt agitati si nestatornici, vorbesc repede si galagios. In schimb, introvertitilor le place linistea si pacea, prefera sa petreaca timpul cu o persoana foarte apropiata sau cu un grup restrans de prieteni, vorbesc calm si calculat. Ultima categorie, cea a ambivertilor, reprezinta un mix intre introvertiti si extrovertiti, fiind foarte flexibili si se pot adapta foarte multor situatii, sustin cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite.

Sursa: Rador.ro

Ultimele stiri

Stiri