luni, mai 29, 2023

Ceaiul miraculos care trateaza infectiile respiratorii, depresia, anemia si starile de slabiciune – Iata cum se prepara!

Exista unele condimente care nu ar trebui sa lipseasca din nici o bucataria si asta datorita numarului mare de utilizari si numeroaselor beneficii pe care le au asupra organismului uman. Una dintre aceste plante este cimbrisorul, despre care vom discuta pe larg in randurile urmatoare.

Din vremuri indepartate, cimbrisorul a fost numit de fitoterapeutii tuturor timpurilor „ antibioticul saracului”, datorita multiplelor sale efecte terapeutice: expectorant, antiseptic pulmonar si intestinal, hepatoprotector, calmant, colagog, coleretic, sedativ al sistemului nervos, diuretic, antihelmintic, reconfortant, antispastic, sudorific, stimulent al memoriei.

Cimbrisorul este renumit pentru efectele sale specifice in : laringite, traheite, gripa, bronsite, infectii respiratorii, tuse convulsiva, tuberculoza (datorita uleiului eteric). Preparatele din cimbrisor s-au dovedit remedii traditionale in stari de oboseala, depresie psihica, constipatie, reumatism, anemie, enterite, sciatica,

stari de slabiciune, epilepsie, spasme ale organelor genitale, apatie, paralizie, scleroza in placi.

Atuul cimbrisorului-uleiul volatil

In special, in sezonul rece, inamicul principal al sanatatii este, fara indoiala, viroza respiratorie insotita de tusea sufocanta. In aceasta privinta, in traditia europeana, un remediu cu rezultate spectaculoase este terapia cu cimbrisor. Atuul cimbrisorului de „antibiotic al saracului”, spun specialistii, se datoreaza uleiului volatil pe care-l contine.

Cimbrisorul,  un excelent dezinfectant

Deoarece este un excelent dezinfectant, cimbrisorul este recomandat nu numai ca expectorant in tratamentul tusei comune si tusei convulsive, dar si in cazul infectiilor intestinale, renale si ale vezicii urinare. Aceasta planta aromata este, in acelasi timp, un stimulent al metabolismului si un bun vermifug, ca si un hepatoprotector, un sedativ al sistemului nervos si un absorbant al gazelor intestinale. Uleiul foarte concentrat de cimbrisor trateaza  guta, reumatismul, sciatica, durerile de cap, migrenele si senzatia de greata.

Infuzia combate dependenta de alcool si epilepsia

„Uleiurile esentiale din compozitia cimbrisorului actioneaza asupra tusei, calmand spasmele respiratorii, usurand expectoratia. In privinta infuziei, aceasta este de mare ajutor in cazul epilepsiei si terapia trebuie urmata timp de un an, cu pauze de zece zile, in fiecare luna. De asemenea, infuzia combate dependenta de alcool (zilnic se bea 100 ml, timp de sase luni), dar ajuta si la eliminarea viermilor intestinali, mentioneza fitoterapeutul Eugen Giurgiu in „Cartea sanatatii tale”. Pentru reactivarea circulatiei periferice deficitare, este indicata tinctura de cimbrisor, procurata de la plafar.

Ceaiul, bun pentru raguseala si pentru tusea astmaticilor

Din cimbrisor se prepara un ceai cu proprietati expectorante, care calmeaza spasmele cailor respiratorii, fapt care-l recomanda in tratarea tusei convulsive, raguselii si in tusea astmaticilor.

Planta protejeaza ficatul si rinichii

Pentru ca are o actiune antiseptica puternica, planta actioneaza asupra ficatului si rinichilor si amelioreaza starea de functionare a acestor organe vitale. Substanta amara in asociatie cu ceilalti componenti chimici, confera ceaiului de cimbrisor si proprietati stomahice si stimulente, care il fac sa fie un bun tonic in cazul anemiilor.

Retetele saptamanii

Cum se prepara, cum se administreaza

Infuzia: Se prepara din doua linguri de planta si 300 ml de apa clocotita. Toata cantitatea se bea pe parcursul unei zile.

Siropul: Intr-un borcan se pun zece linguri de flori de cimbrisor peste care se toarna un litru de zahar si se lasa la macerat, intr-un loc insorit. Dupa 21 de zile, siropul se filtreaza, se fierbe vreme de cinci minute si se pastreaza in sticle bine sigilate. Cura cu sirop se foloseste pentru tratarea raguselii si a bronsitei (cate doua lingurite, dupa fiecare masa).

Infuzia concentrata

Ceaiul concentrat se prepara din doua lingurite de cimbrisor  la o cana cu apa clocotita. Seara, ceaiul se bea caldut (cu inghitituri mici), indulcit cu miere poliflora. In paralel, se fac frectii pe tot corpul, cu otet de mere. Tratamentul trebuie urmat macar doua-trei zile. Infuzia concentrata este indicata la aparitia primelor semne de gripa, pentru a combate puterea virusurilor.

Sursa: click.ro

Ultimele stiri

Stiri