O casa din Alba Iulia este considerata de specialisti una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Casa triunghiulara ”3T” proiectata de arhitectul Sorin Magda surprinde prin originalitatea formei sale. Proiectul a castigat locul doi la ”Bienala de Arhitectura”, concurs desfasurat la Cluj-Napoca, la categoria ”arhitectura locuintei”.
Casa a fost construita la marginea orasului Alba Iulia pe un teren cu stejari, amplasat in imediata apropiere a padurii de pe dealul Mamut. Tocmai faptul ca pe acest teren existau stejari si proprietarul a dorit sa-i pastreze a determinat forma actuala a locuintei. ”Existau doi stejari in zona in care urma sa fie construita si ideea a fost sa facem casa ca sa ne incadram exact intre stejari. Atunci i-am propus o varianta de casa triunghiulara, care si pentru noi a fost ceva inedit. Am facut un pic de compromis intre arhitectura si partea practica, multe camere au iesit triunghiulare si a fost mai greu de mobilat, dar compromisul pana la urma s-a dovedit a fi castigator”, afirma arhitectul Sorin Magda, scrie Adevarul.
Principala caracteristica a locuintei este faptul ca se pierde in peisajul inconjurator. ”Acesta a fost si scopul principal si am reusit sa il realizam, sa o pierdem efectiv in spatiul respectiv. Daca o luam de acolo si o mutam 50 de metri nu se mai potriveste deloc”, spune arhitectul din Alba Iulia. Casa are o suprafata desfasurata de 395 metri patrati. La parter se afla spatiile de zi cu o zona de living care are o priveliste deosebita asupra orasului. La etaj sunt dormitoarele, partea privata. ”Este o casa aproape pasiva. Nu am incercat sa o certificam, poate ar fi si asta o varianta, mai ales ca are trei fatade iar caldura se scurge cel mai mult in dreptul fatadelor. Minimalizand suprafata exterioara s-ar putea sa ne apropiem de o casa pasiva”, precizeaza Sorin Magda. Conceptul de casa pasiva defineste constructia care are nevoie de un necesar minim de energie pentru a fi incalzita.
”Este un proiect la care viseaza fiecare arhitect. si la mobilierul interior am mers cu ultimele materiale in domeniu. Beneficiarul nu s-a grabit. A inteles ca e nevoie de timp ca sa se realizeze toate. Pentru curtea interioara am vrut sa propunem o amenjare peisagisica, dar pana la urma am ramas la varianta cu gazon pe intreaga suprafata”, a mai spus arhitectul din Alba Iulia. Locuinta a fost finalizata in 2015, dupa sase ani de la momentul obtinerii autorizatiei de construire. Apartine unui om de afaceri din Alba Iulia care a cheltuit circa 1 milion de euro pentru intregul proiect.
Casa triungiulara a fost prezentata in concursurile organizate de catre Ordinul Arhitectilor. La ”Bienala de Arhitectura” de la Cluj-Napoca, din 2015, proiectul a obtinut locul doi, dupa un proiect de locuinte cuplate din Bucuresti. Juriul a fost format din arhitecti din Romania si alte sase tari (Elvetia, Australia, Marea Britanie, Ungaria, Norvegia si Italia). ”Credem ca este cea mai frumoasa casa din Transilvania, avand in vedere premiul primit la bienala arhitectilor de la Cluj-Napoca”, a mai precizat arhitectul. Sorin Magda este autorul si a altor proiecte indraznete. Unul dintre acestea este ”domul geodezic”, construit de Marius Moga senior, tatal cunoscutului compozitor Marius Moga. Casa geodezica este din lemn, are 170 mp, a costat doar putin mai mult decat un apartament cu trei camere si are un certificat energetic de tip A.