joi, martie 23, 2023

Ce se va intampla la nivelul organismului daca vei continua sa fumezi inca un an de zile?

 

In cazul in care ai luat decizia de a te lasa de fumat, felicitari! In cazul in care nici macar nu te-ai gandit sa iei aceasta decizie, dar citesti aceste informatii de curiozitate, cu siguranta ar trebui sa o faci. In cazul in care ai luat deja decizia si anume ca nu te vei lasa de fumat, iata ce se va intampla la nivelul organismului tau dupa un an de zile de fumat zilnic un pachet de tigari.

Cercetatorii au masurat degradarile genetice catastofale produse de fumat asupra diferitelor organe din corpul uman si au identificat diferite mecanisme prin care fumatul provoaca mutatii ale ADN-ului.

Cercetatorii de la Institutul Wellcome Trust Sanger din cadrul Laboratorului  National Los Alamos  impreuna cu colaboratorii sai au descoperit ca fumatul provoaca 150 de mutatii in plus in fiecare celula din fiecare plaman in decursul unui an in care persoana a fumat un pachet de tigari pe zi.

Studiul dezvaluie o legatura directa intre numarul de tigari fumate in timpul vietii si numarul mutatiilor din ADN-ul tumoral. Cele mai multe mutatii au fost descoperite in cazul cancerului de plamani insa, si alte tumori din restul partilor corpului contineau mutatii asociate fumatului, fapt ce explica modul in care fumatul provoaca nenumarate forme de cancer.

Fumatul provoaca moartea a 6 milioane de vieti omenesti in fiecare an, iar daca acest viciu va continua sa persiste, Organizatia Mondiala a Sanatatii preconizeaza ca vor avea loc peste un miliard de decese provocate de fumat, in acest secol. Fumatul este asociat cu 17 tipuri de cancer, insa pana acum nimeni nu cunostea mecanismul prin care tutunul provoaca aceste tipuri de cancer.

Cancerul este provocat de mutatiile celulelor de ADN. In cadrul primului studiu, cercetatorii au analizat 5.000 de tumori comparand cancerul fumatorilor cu cel al nefumatorilor. Acestia au descoperit mutatii specifice in ADN-ul fumatorilor si au calculat numarul mutatiilor descoperit in diferitele forme de cancer.

Autorul a descoperit ca fumatul, in medie, a unui pachet de tigari pe zi produce 150 de mutatii in fiecare celula din plaman, anual. Aceste mutatii reprezinta fiecare un punct potential de degradari genetice care in cele din urma vor provoca cancerul.

Dr. Ludmil Alexandrov, autorul lucrarii, a declarat: ,,Pana acum aveam multe dovezi epidemiologice care dovedeau ca fumatul provoaca tumori”.

Celelalte organe din corp sunt, de asemenea, afectate de fumatul unui pachet de tigari pe zi, numarul estimat pentru laringe fiind de 97 de mutatii in fiecare celula, 39 de mutatii in fiecare celula din faringe, 23 de mutatii in celulele din gura, 18 mutatii in vezica urinara si 6 mutatii in celulele din ficat in fiecare an.

Sursa: doctorulzilei.ro

Ultimele stiri

Stiri