Ce se intampla in organismul tau cand mananci carne rosie? Sigur nu stiai asta!

1357

 

Din ce in ce mai multe studii sustin ca acest tip de carne reprezinta un pericol la adresa starii noastre de sanatate, dar este oare acest lucru adevarat? Citeste in continuare pentru a afla ce se intampla atunci cand mananci carne rosie.

Carnea rosie contine numeroase vitamine si minerale esentiale pentru sanatate si pentru o dieta echilibrata. Totusi, in ultima vreme, reputatia ei a avut de suferit din cauza mai multor studii care sustin ca un consum crescut de carne rosie poate creste riscul de cancer si alte boli. Medicii spun insa ca moderatia este cheia atunci cand vorbim de o dieta bazata pe acest tip de carne.

In categoria „carne rosie” intra cea de vita, de miel, porc, capra sau vitel. In multe culturi, carnea rosie este consumata zilnic. In octombrie 2015, Organizatia Mondiala a Sanatatii a dat publicitatii un raport in care concluziona ca un consum ridicat de carne rosie poate creste riscul de cancer. In plus, potrivit OMS , carnea rosie procesata poate fi cancerigena pentru oameni. In sprijinul acestor concluzii ale OMS stateau peste 800 de studii privitoare la efectele carnii rosii asupra sanatatii. Potrivit rezultatelor acestora, 50 de grame de carne procesata consumate zilnic cresteau riscul de cancer colorectal cu 18 procente. Alte cancere legate de consumul de carne rosie procesata erau cel de pancreas si de prostata. In special, notau cei de la OMS, prepararea carnii rosii la temperaturi mari, ca in cazul prajirii sau frigerii la gratar, crestea riscul de cancer. In acelasi timp, consumul de carne rosie a fost legat si de boli ale rinichiilor sau ale inimii.

Cata putem consuma pe saptamana

Totusi, in ciuda dovezilor legate de riscul consumului de carne rosie, specialistii in nutritie atrag atentia ca nutrientii continuti de acest tip de carne nu trebuie neglijati. O suta de grame de carne de vita contine aproximativ 25% din doza zilnica de vitamina B3 si 32% din doza zilnica recomandata de zinc. Carnea rosie este, de asemenea, bogata in fier, care se absoarbe mai bine in organism in urma consumului de carne decat in cazul consumului de plante. Alte beneficii includ cantitatea mare de vitamina B6, seleniu si alte vitamine si minerale.

Specialistii recomanda un consum moderat de carne rosie, nu excluderea acesteia din dieta. Institutul American pentru cercetatrea Cancerului recomanda consumul a maximum 500 de grame de carne rosie pe saptamana, in timp ce carnea procesata ar trebui scoasa pe de-a intregul din alimentatie.

Sursa: jurnalul.ro