duminică, februarie 5, 2023

Ce numere speciale aveau la masini comunistii de rang inalt inainte de 1989!

Numerele de inmatriculare PCR-iste au fost o enigma atunci si inca mai circula “pe strazi” legende despre formatele placutelor. Geometric erau la fel, insa in functie de primele cifre si de numarul urmatoarelor cifre dupa initialele de judet, ele aveau puteri speciale.

Cine avea numere “speciale” se uita altfel si era privit altfel. Privilegiile erau “fara numar”. Ca te oprea Militia, ca intrai primul la doctor sau ca le luai vecinilor fata la coada, era suficient sa stie lumea ce numar de inmatriculare ai. Lumea nu stia exact insa ce functie are proprietarul. Se stia ca sunt anumite numere cu puteri supranaturale, dar nu se stia totul despre ele.

In primul rand erau numerele de format 1-B-XXX. Cele cu “1-B” si trei cifre dupa (B pentru Bucuresti, dar regula era valabila pentru orice judet) erau date functiilor inalte din Stat. Numai cei privilegiati de regim aveau dreptul la ele.

Cele cu “12-B” erau rezervate studentilor straini, care erau cumva tot parte din CD (Corp Diplomatic) sau TC (Transport Consular) – copii ai ambasadorilor, spre exemplu. in privinta acestor tipuri de numere cu privilegii “aproape” totale (ex: dreptul de circulatie zilnica indiferent de wekeend-urile cu regula numerelor pare sau impare, scutire de anumite amenzi al oprirea de catre politie), treaba era clara. insa mai circula legende care spun ca si formatul 4-B avea niste puteri speciale, dar “mult mai” undercover, ca sa spunem asa, scrie Mediafax.

Ultimele stiri

Stiri