Numarul persoanelor care sufera de anxietate si de atacuri de panica este destul de mare, multi dintre acesti oameni ferindu-se sa-si dezvaluie problemele fata de ceilalti. Este foarte important sa intelegem ca in acest caz intelegerea problemei ne poate ajuta sa o depasim mult mai usor. Citeste in continuare pentru a afla ce sa faci si ce sa nu faci in cazul unui atac de panica.
Atacul de panica este definit ca o stare de teama sau de anxietate puternica, aparuta brusc, fara motiv real. Cu alte cuvinte, senzatia de frica puternica apare desi siguranta nu este amenintata.
De obicei, atacul debuteaza cu batai cardiace puternice, cu respiratii scurte si sentimente cum sunt pierderea controlului, frica de moarte, de boala incurabila sau de a innebuni.
In general, atacul de panica survine din cauza unei fobii sau suparari. El apare de obicei din senin si atinge punctul maxim dupa aproximativ 10 minute.
Iata cum recunosti atacul de panica!
– semne de respiratie rapida, cum ar fi hiperventilatia;
– un ritm cardiac neobisnuit de rapid;
– un sentiment de tensiune care poate provoca o durere de cap sau durere/discomfort toracic;
– persoana in cauza este foarte reticenta – poate aparea sentimentul de pierdere a controlului, inclusiv teama de moarte.
Cum sa calmezi o persoana care are un atac de panica
Ce sa faci: Identifica motivul/cauza fricii persoanei in cauza si incearca sa o indepartezi de de ,,sursa” fricii!
Ce sa NU faci: Nu incerca sa opresti o persoana cu un atac de panica prin metode bruste.
Ce sa NU faci: Nu cere persoanei in cauza sa respire intr-o punga de hartie – acest lucru poate provoca o proasta oxigenare a creierului.
Ce sa faci: Actioneaza ferm! Incearca sa-i vorbesti persoanei pe un ton ferm dar bland, pentru a o ajuta sa se calmeze. Explica-i ca ceea ce simte este un atac de panica si indeparteaza-i pe cei din jur, daca este cazul.
Ce sa faci: Supravegheaza persoana in cauza – un atac de panica poate dura intre cateva zeci de minute si pana la cateva ore. Daca persoana s-a mai confruntat cu astfel de episoade, indrum-o sa ceara ajutorul unui medic specializat.
Sursa: clicksanatate.ro