marți, februarie 7, 2023

Ce faci in cazul unui atac de cord? Aceste informatii ar putea salva viata unei persoane!

 

Daca ar exista un anumit tip de informatii care ar trebui sa fie cunoscute de toata lumea, cu siguranta acestea s-ar incadra in aceasta categorie. Citeste in continuare ce trebuie sa faci in cazul unui atac de cord si cum poti salva viata unei persoane.

Anual, milioane de oameni din intreaga lume sufera un atac de cord. In general, atacul de cord sau infarctul miocardic are loc atunci cand un cheag de sange obstructioneaza una din artere. Urgenta poate fi fatala si de aceea trebuie sa se actioneze rapid.

De altfel, nu ar trebui ignorate nici simptomele minore ale atacului de cord. Tratamentul imediat diminueaza riscurile si complicatiile si salveaza vieti.

Recunoasterea simptomelor unui atac de cord

Semnele variaza de la o persoana la alta, informeaza webmd.com. Nu toate atacurile de cord sunt insotite de dureri sau intepaturi in piept. De fapt, exista situatii in care nu apar simptome, diabeticii fiind cei mai predispusi in fata acestui risc.

Atacurile de cord pot cauza in prima faza dureri aproape insesizabile si un usor disconfort, fie ca persoana se odihneste sau este activa. In functie de varsta, sex sau alte boli, simptomele pot fi mai mult sau mai putin severe.

Cele mai comune semne ale atacului de cord:

Disconfort in piept, presiune, senzatie de plin; toate acestea pot dura mai mult de cateva minute

O durere sau un disconfort care iradiaza in spate sau in partea de sus a corpului, catre brate, gat, maxilar, dinti

Dificultati de respiratie, fara motiv

Transpiratie rece, varsaturi, ameteli, oboseala neexplicata

Durerile in piept si disconfortul sunt cele mai comune semne ale unui atac de cord, atat in cazul barbatilor cat si al femeilor. Femeile sunt insa mai predispuse sa experimenteze si alte simptome, cum ar fi greata si varsaturile, durerile de spate si durerile abdominale.

Cum trebuie sa actionam intr-o asemenea situatie?

Daca o persoana sau chiar dumneavoastra experimentati simptomele unui atac de cord, trebuie sa sunati la 112 imediat. Nu asteptati mai mult de 5 minute pentru a face apelul.

Daca asistati la o problema de acest fel, iar ambulanta nu poate ajunge la timp, transportati persoana in cauza la spital. Multi oameni intarzie sau nu se prezinta la medic la timp pentru ca nu sunt convinsi ca au suferit un atac de cord. Evident, este de preferat sa solicitati asistenta medicala chiar daca va inselati in privinta diagnosticului decat sa riscati.

In cazul unui atac de cord, actiunea rapida salveaza vieti. Daca se intervine imediat, sansele de supravietuire cresc considerabil.

Ce trebuie sa faceti pana in momentul in care soseste personalul medical?

Daca cineva sufera un atac de cord, sunati la 112 imediat, iar apoi urmati acesti pasi:

Incercati sa mentineti calmul persoanei si asezati-o pe scaun sau intindeti-o pe spate.

Daca persoana nu este alergica la aspirina, trebui sa mestece si sa inghita o aspirina (este mai eficienta decat atunci cand este inghitita cu apa).

Daca persoana nu mai respira, dumneavoastra sau o alta persoana (instruita in acest sens) trebuie sa foloseasca manevrele si procedurile de resuscitare, mentinand libertatea cailor aeriene, suportul ventilatiei si al circulatiei.

In situatiile de acest fel, preventia este esentiala si de aceea, oamenii trebuie sa cunoasca manevrele si procedurile de resuscitare, sa faca controale periodice pentru a afla daca sufera de vreo boala si sa retina care sunt simptomele specifice atacului de cord.

Sursa: jurnalul.ro

Ultimele stiri

Stiri