Ce efecte are vanilia asupra organismului? Este un afrodiziac si un agent anticancerigen foarte puternic!

761

 

Pentru iubitorii aromei de vanilie avem vesti excelente! Cu siguranta beneficiile prezentate in randurile de mai jos va vor face sa apreciati si mai mult pastaile de vanilie. Citeste in continuare pentru a afla ce efecte au pastaile de vanilie asupra organismului uman.

Una dintre cele mai populare arome din lume, vanilia este de mii de ani cunoscuta pentru puternicul efect afrodiziac.

Vanilia (Vanilla planifolia) face parte din familia orhideelor, ordinul Asparagales si este nativa din Mexic, America Centrala, Caraibe si nord-estul Americii de Sud. Vanilla planifolia este principala specie de orhidee utilizata pentru producerea de vanilie.

Este o planta perena tropicala, cu frunze si tulpini carnoase, foarte lungi, care necesita suport pentru catarare. Poate ajunge pana la inaltimea de 10-15 m. Ii place caldura si umezeala, temperatura optima fiind cuprinsa intre valorile 21-32 grade Celsius.

Infloreste la 2-3 ani de la plantare, mai multi ani la rand, iar din florile galbene-verzui, cu un diametru de 5 cm, care dureaza doar o zi si trebuie polenizate manual, se dezvolta pastaile de vanilie. Florile au doar un miros slab si nu contin niciun element al aromei de vanilie.

De la legarea fructelor trec intre cinci si noua luni pana la maturizarea acestora. Fructele necoapte, recoltate in momentul in care capetele se ingalbenesc, nu au niciun gust. Pastaile trec printr-un proces de intarire, prin fermentare, si apoi sunt uscate aproximativ doua luni, la intuneric. Dupa acest proces devin brun-inchise, usor uleioase si extrem de parfumate. Modificarile enzimatice produc aroma, in timpul intaririi si procesarii. Vanilia, ca aroma, provine din aceste pastai ce contin seminte mici de culoare neagra. Cea mai mare parte a aromei se afla in seminte si in lichidul uleios din jurul acestora.

Componentele chimice majore din pastaile fermentate sunt vanilina, aproximativ 2%, in functie de soi, acid vanilic, etil vanilina, acid p-hidroxibenzoic, p-hidroxibenzaldehida. In afara acestora, chiar si urme de alti compusi (estimati la aproximativ 200 – taninuri, polifenoli, aminoacizi liberi si rasini), contribuie la definirea aromei de vanilie. Fructul contine in plus 25% zaharuri, 15% grasime, 15 pana la 30% celuloza si 6% minerale. Continutul de apa este neobisnuit de mare, de 35%, potrivit site-ului ntbg.org.

Pe langa utilizarile sale culinare, vanilia este folosita si in industria parfumurilor si a medicamentelor, in aromoterapie, precum si la aromatizarea lichiorurilor.

Industrial, prin filtrarea alcoolului prin pastaile tocate, se obtine esenta de vanilie. Aceasta este destul de puternica, fiind necesara utilizarea a doar cateva picaturi pentru aromatizarea deserturilor.

Din timpuri stravechi, s-a descoperit ca vanilia are si un puternic efect afrodiziac, confirmat in 1962, de un studiu experimental desfasurat in Germania. Vanilia a fost si este folosita pentru a ameliora febra si durerile gastrice. Pastaile de vanilie contin o substanta numita eugenol, care are efect antiseptic si de anestezic local si reduce febra.

In secolul al XX-lea, botanistul mexican Maximino Martinez facea referire la unele proprietati ale vaniliei, precum: carminativ, diuretic, emanagog, tonic la nivelul creierului si vasoconstrictor.

Cercetarile au aratat ca vanilina, molecula principala din aroma de vanilie, are actiuni antimicrobiene si antioxidante, noteaza site-ul www.drugs.com. In studiile controlate, s-a constatat ca mesele aromate cu vanilie asigura un grad mai mare de satietate.

De asemenea, se spune despre vanilie ca alunga stresul, tine infectiile la distanta si intareste sistemul imunitar. Masajul corpului cu ulei de vanilie ajuta corpul sa se relaxeze. O baie in care se adauga cateva picaturi de esenta de vanilie ajuta persoanele care sufera de depresie.

Vanilina poate exercita si o activitate antimutagenica si anticarcinogenica (ajuta la neutralizarea si eliminarea agentilor carcinogeni), ajutand in tratarea cancerului. Si prin proprietatile antioxidante, vanilia poate contribui, de asemenea, in acest sens.

Vanilia, una dintre cele mai folosite arome din lume, a fost folosita pentru prima data de catre aztecii din Mexic, care preparau o bautura din boabe de cacao, miere si vanilie (Theobroma cacao). Ea a fost adusa in Europa de catre spanioli, in secolul al XVI-lea si in Madagascar, de francezi, in secolul al XIX-lea. Astazi, cea mai mare cantitate de vanilie din lume este produsa in Madagascar, Reunion si Insulele Comore, precum si in Indonezia si Mexic.

Sursa: jurnalul.ro