duminică, iunie 20, 2021

Ce case isi pot cumpara romanii prin programul Prima Casa! Vezi care sunt noile conditii din acest an!

Programul ”Prima casa” 2017 va avea alocat, conform strategiei, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezinta plafonul nou alocat printr-o Hotarare adoptata luni de Guvern.

Programul Prima casa 2017 are alocat un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezinta plafonul nou alocat printr-o hotarare de guvern, restul de 175 de milioane lei reprezentand diferenta ramasa nealocata sau neutilizata din anul 2016.

Normele metodologice de implementare a programului Prima casa au fost modificate in sedinta de luni a guvernului, astfel incat sa fie armonizate cu modificarile aduse acestui program prin Ordonanta de Urgenta a Guver­nu­lui nr. 97/2016.

Astfel, se introduce un nou set de definitii ale locuintelor care se pot achizitiona/construi prin program. Prin locuinta noua, in sensul programului Prima casa, se intelege orice imobil care respecta cerintele pentru a fi incadrat in categoria imobilelor cu destinatia de locuinta, receptionat la terminarea lucrarilor cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii creditului garantat. Locuintele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii creditului garantat vor fi asimilate locuintelor noi, conform unui comunicat de presa al guvernului.

De asemenea, se reglementeaza ca termenul de cinci ani aplicabil in cazul locuintelor noi si/sau consolidate sa fie calculat in functie de data efectuarii receptiei la terminarea lucrarilor, avand ca punct final data solicitarii creditului garantat. Totodata, in cuprinsul normelor metodologice se introduce sintagma „proportional cu procentul de garantare“ in cadrul referirilor la impartirea proportionala a riscurilor si pierderilor, respectiv la procentul egal de garantare, sintagma care reflecta procentul diferentiat in functie de categoria de locuinta achizitionata in cadrul programului, arata ZF.

Pentru simplificarea proceselor si evitarea birocratizarii excesive a acestora, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) preia sarcina emiterii acordurilor pentru radierea ipo­tecilor si a interdictiilor de instrai­nare si grevare prevazute de lege in cazul rambursarii integrale anticipate sau la termen a finantarilor garantate, precum si in cazul respingerii cererilor de plata avand impact strict asupra activitatii de monitorizare a garantiilor emise in cadrul programului Prima casa.

De asemenea, FNGCIMM are obligatia efectuarii unei evaluari anuale in numele si contul statului, a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in program pe baza criteriilor si pro­cedurii apro­bate prin ordin al ministrului Finan­telor Publice, cu scopul de a optimiza alocarea plafonului anului urmator.

Potrivit OUG nr. 97/2016 pentru modificarea si completarea art. 1 din ordonanta de urgenta a guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima casa, statul garanteaza in proportie de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achizitia de locuinte noi si/sau consolidate in cadrul programului guvernamental Prima casa, in timp ce creditele pentru locuintele care nu se incadreaza in aceste categorii sunt garantate de stat in proportie de maximum 40%.

In ambele cazuri, procentul de garantare este raportat exclusiv la creditul care se doreste a fi contractat prin programul Prima casa.

Ultimele stiri

Stiri