Catina a fost utilizata in China inca de acum 12 secole pentru a trata numeroase afectiuni si este utilizata in medicina traditionala ayurvedica si romaneasca. Legenda spune ca Genghis Khan a folosit aceste fructe pentru a-si vitaminiza armatele de cuceritori.
Din toamna pana la sfarsitul iernii, micile bobite portocalii n-au niciun concurent cand vine vorba de intarirea imunitatii. Tufele tepoase pe care creste catina pana la altitudini de mii de metri poarta fructele proaspete chiar si sub zapada, la temperaturi de minus cateva zeci de grade, calitatile ramanandu-le neatinse. Au un continut exceptional de vitamina C, antioxidant de mare ajutor in sezonul rece, plus multe alte vitamine si minerale – de fapt, aproape toate de care are nevoie corpul uman: vitamina E, care intarzie imbatranirea, betacaroten, bun pentru piele si ochi, intreg complexul de vitamine B, vitamina D, calciu, fosfor, fier, magneziu, aminoacizi esentiali. Asa se explica proprietatile antibiotice, antivirale si imunostimulatoare ale uneia dintre cele mai rezistente plante din lume, care te ajuta sa ai un organism asemenea ei!
Cum s-o folosesti
O poti consuma proaspata, ca atare, inghitind pur si simplu boabele, dar si sub forma de suc, ulei, sirop sau macerat la rece. S-ar putea sa ti se para scumpa (poate costa 20 de lei kilogramul), nu e tocmai usor de curatat si nici prea buna la gust, insa nimic nu este mai presus de faptul ca te pazeste si te vindeca de nenumarate boli daca faci o cura de 1-2 luni.
Fructele proaspete, zdrobite si amestecate cu miere, le poti inghiti ca atare, imediat ce le-ai preparat, sau le pastrezi la frigider nezdrobite, in recipiente din sticla cu miere. Pune 500 g de boabe intr-un borcan de 1 kg, completeaza cu miere, pastreaza la frigider si ia zilnic doua lingurite dimineata.
Sucul gros obtinut cu ajutorul storcatorului din fructele proaspete se administreaza de trei ori pe zi, in doze de cate trei linguri. Daca-l ames-teci in parti egale cu miere, obtii sirop de catina.
La farmacii si plafar, gasesti pulbere, tinctura sau ulei de catina, pentru administrare interna sau externa.
Buna la toate
De la afectiunile trupului pana la cele ale sufletului, toate isi gasesc leac in aceasta planta-farmacie. Iata cateva utilizari:
Alina racelile
O cura cu catina are darul de a tine departe virusurile vinovate de raceli si gripe. Daca te-ai imbolnavit, tot catina te salveaza. Alunga tusea, calmeaza durerile in gat si ajuta organismul sa lupte cu boala, pe care o invinge astfel mult mai repede. Chiar si in afectiuni respiratorii grave, precum pneumonia, catina poate fi folosita in completarea tratamentului prescris de medic. Siropul este cel mai eficient preparat cand vine vorba de aceste afectiuni.
Echilibeaza tensiunea
Daca ai hipertensiune, catina echilibreaza circulatia sangelui si domoleste bataile inimii, astfel ca te scapa de neplaceri si de riscuri.
Previne ateroscleroza
Contribuie la mentinerea elasticitatii vaselor de sange, preintampinand formarea placilor de aterom. Daca exista deja cheaguri de sange, acestea vor fi mai usor eliminate. Persoanele care au afectiuni cardiovasculare ori au suferit deja un infarct miocardic ar face bine sa urmeze o cura cu catina.
Reface ficatul
Daca ai hepatita sau chiar ciroza intr-o faza incipienta, e bine sa stii ca bobitele de catina au efect regenerator pentru ficat. Sucul proaspat are cele mai bune efecte, doar ca trebuie asociat cu un regim alimentar sanatos, bogat in legume si fructe, sarac in grasimi, prajeli, sare si zahar.
Vindeca ranile
Taieturi, arsuri, iritatii, eczeme, toate trec mult mai repede si fara urme daca aplici pe pielea afectata ulei de catina de cel putin doua ori pe zi. Masezi usor, ultima data inainte de culcare, si lasi sa actioneze. Daca adaugi cateva picaturi de ulei de catina in crema ta de corp obisnuita, iti protejezi pielea de uscaciune si alte efecte neplacute ale frigului. O masca revitalizanta pentru ten este siropul de catina lasat sa actioneze un sfert de ora.
Alunga anemia
Bogatia de vitamina C din compozitia catinii ajuta fierul sa se fixeze in organism. Asadar, in special femeile cu lipsa de fier beneficiaza de pe urma ei. Este indicata si in caz de rahitism la copii.
Mai tare ca depresia
In starile de tristete, oboseala cronica si depresie, catina este un tonic eficient, care-ti reda pofta de viata. Fructele cu miere se inghit dimineata sau in prima parte a zilei; altfel, efectul lor energizant s-ar putea sa nu te lase sa te odihnesti. E foarte buna si preventiv, in perioadele stresante sau cand depui un efort intens.
Pune pe fuga infectiile
Daca abia scapi de o boala si deja bate alta la usa, o cura cu catina e cel mai bun scut. Fie ca e vorba de infectii urinare, stomacale, repiratorii sau de alta natura, toate se vor prinde mult mai greu de tine.
Trateaza si previne infertilitatea
Atat sterilitatea masculina, cat si cea feminina pot fi invinse cu ajutorul catinii. 30 de picaturi de ulei de doua ori pe zi regleaza activitatea hormonala si totodata stimuleaza apetitul sexual.
Sursa: femeia.ro