sâmbătă, aprilie 1, 2023

Cati ani trebuie sa munceasca un roman pentru un apartament!

Comparativ cu boomul economic din 2008 unui bucurestean ii este acum mult mai usor sa cumpere un apartament fata de acum 8 ani. Trebuie sa munceasca 10 ani platit cu salariul mediu pe economie pentru a deveni proprietarul unei locuinte cu 2 camere, asa cum arata un studiu. Adica de trei ori mai putin fata de anul 2008. Estimarea este facuta fara a lua in calcul cheltuielile de zi cu zi ale celui care viseaza sa-si cumpere o casa.

Pretul apartamentelor a scazut la jumatate fata de 2008, iar imprumuturile bancare s-au ieftinit, asa ca un bucurestean are nevoie acum de 10 ani pentru a-si cumpara o locuinta. Teoretic, cel putin! Conditia e sa puna deoparte, luna de luna, tot salariul, fara a mai face alte cheltuieli. in 2008, la salariul mediu de atunci i-ar fi trebuit 33 de ani pentru asta, potrivit unui studiu.

„Daca in 2008 aveam un pret mediu de aproximativ 2.500 euro pe metru patat, acum avem 1.000 -1.150 euro pe metru patrat”, spune
Viorel Mohorea, reprezentantul unei firme de consultanta imobiliara, conform Digi24.

13.000 de locuinte noi vor fi gata anul acesta in Bucuresti, in crestere cu 17% fata de anul trecut. Cele mai multe proiecte sunt in zona Grozavesti, Tineretului, Barbu Vacarescu si Militari.

Antoanela Comsa, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar: „Clientul doreste un apartament in oras, exista 2 tipuri de clienti – cei care cumpara pt investitii si cei care cumpara pentru a locui, pentru rezidenta, cei din urma doresc o suprafata mai mare a apartamentelor. Preturile sunt poate chiar mai mici decat preturile apartamentelor care erau la periferie in anii 2008

Dezvoltatorii sunt incurajati si de autoritati sa deschida noi santiere. Potrivit modificarilor la programul Prima Casa, statul va garanta 50% din creditele pentru locuintele mai noi de cinci ani sau consolidate in acest interval. in cazul celor vechi, garantia scade la 40%. La nivel de piata, 40% dintre locuintele in constructie anul acesta sunt destinate celor care cumpara prin intermediul Programului Prima Casa.

Ionut Stanimir, reprezentantul unei banci comerciale: „Programul Prima Casa ajuta familiile tinere sau care nu detin un avans pentru achizitionarea unei locuinte. Romania are per ansamblu un deficit de 1 milion de locuinte.

Potrivit studiului, aproape trei sferturi dintre locuintele terminate isi vor gasi cumparatori pana la sfarsitul anului.

Ultimele stiri

Stiri