marți, mai 30, 2023

Cat de cald e in casa ta? Cand o sa afli ce efect are caldura asupra ta, o sa ai mare grija!

Surplusul de kilograme nu este doar inestetic. In timp, se ajunge la tulburari metabolice, iar riscurile de a face boli grave precum diabetul si cancerul sunt crescute la persoanele cu o greutate peste medie.

Grasimea se poate depozita in orice zona a corpului, adica inclusiv in zona cefei si a gatului, dar si la nivelul spatelui. De aceea, se poate ajunge la presiune la nivelul coloanei si la nivelul zonei cervicale si se ajunge la dureri de spate, de gat si la migrene. Studiile arata in mod clar ca persoanele obeze sufera mult mai des de dureri de cap, comparativ cu persoanele care au o greutate normala.

In egala masura, obezitatea este un factor de risc pentru apnee in somn si pentru sforait, simptome care determina o slaba oxigenare a creierului ce duce la probleme de memorie, genereaza un nivel scazut de energie si favorizeaza umflarea picioarelor prin retentia de toxine si de apa, precum si hipertensiunea.

Supraponderalii au frecvent probleme cu respiratia, si nu doar pentru ca obosesc. Stratul de grasime produce presiune asupra plamanilor, mai ales in somn sau atunci cand persoana sta pe spate. Astfel, apare dispneea in timpul alocat odihnei, care poate provoca o stare de oboseala cronica.Oamenii de stiinta olandezi sustin ca temperaturile ridicate in locuinte si birouri ofera mai mult confort, insa organismul nu mai arde caloriile necesare pentru a mentine caldura corpului. Cercetatorii de la Centrul Medical din cadrul Universitatii din Maastricht sustin ca temperatura ideala a unei incaperi  in care se realizeaza un echilibru corect este de 19 de grade. „Oamenii isi petrec 90% din timp in interior si isi incalzesc locuintele in cautarea unui confort maxim, reducand astfel la minimum consumul de energie, produsa de organism pentru a controla temperatura corpului”, se arata intr-un raport realizat de cercetatori. Astfel, bilantul energetic se schimba, acumulandu-se calorii si fiind necesara o scadere a temperaturii mediului ambient pentru consumarea acestora. „In combinatie cu o dieta adecvata si exercitii fizice, temperatura mai scazuta a camerei poate avea o contributie semnificativa la pierderea in greutate”, conchide dr. Wouter van Lihtenbelt.

Sursa: Rador.ro

Ultimele stiri

Stiri