joi, martie 30, 2023

Cum au fost aduse moastele Sfintei Parascheva! Vezi suma impresionanta platita de domnitorul Vasile Lupu

Sfanta Cuvioasa Parascheva, cunoscuta la greci drept Maica Paraskeva cea Noua, s-a nascut in secolul XI in Epivat, Tracia, aproape de Constantinopol. Provenind dintr-o familie de nobili, Parascheva a renuntat la bunurile lumesti de tanara, odata cu moartea parintilor sai si si-a dedicat intreaga existenta  rugaciunii si postului. Inca de atunci, sfintei ii sunt atribuite numeroase miracole.

Domnia lui Vasile Lupu

Contextul stramutarii moastelor de Patriarhatul Ecumenic din Constantinopole la Manastirea „Trei Ierarhi” din Iasi, dupa peregrinari prin Bulgaria, la Veliko Tarnovo si la Belgrad, inainte sa ajunga in Catedrala Mitropolitana, este cel putin interesant. Practic, moastele au fost aduse printr-un schimb care viza imaginea politica a domnitorului.

Domnitorul Vasile Lupu (1634–1653), nascut Lupu Coci, de origine aroman din Albania, a fost copilul de casa al lui Radu Mihnea. Sustinut de familia Cantacuzinilor, a devenit Voda si a dorit sa-si inscauneze fiul pe tronul tarii Romanesti, asigurandu-si chiar titlul de domnitor al celor doua principate. A persecutat sistematic alti pretendenti la tronul Moldovei. Multor boieri care s-au impotrivit le-a taiat urechile si nasul, sub acuza de talhari ai tarii.

In istorie, a ramas ca fiind ambitios, mandru si extrem de controversat. Date fiind imprejurarile favorabile externe, ar fi avut o domnie linistita daca n-ar fi avut ambitii mari, daca nu se gandea si la stapinirea Munteniei si chiar a Transilvaniei. Sprijinindu-se pe turci, a inceput intrigile impotriva lui Matei Basarab inca de la inceputul domniei. Pe motivul ca Matei nu vrea sa plateasca jumatate din suma cheltuita pentru uciderea grecului Curt Celebi, care contribuia decisiv la intriga de punere a domnitorilor, a intrat in Muntenia in 1637 unde a ars si jefuit pina la Ramnic.

Inca din timpul domniei, i-a scutit pe colonistii ruteni si transilvaneni de dari, dar a inasprit taxele pentru propria populatie – iar in acest context apare si povestea moastelor.

Drumul de la Constantinopol la Iasi

In 1642, la Iasi s-a desfasurat un important sinod,  eveniment major din istoria Moldovei cu profunde implicatii in viata intregii Ortodoxii.

Sinodul a avut loc la numai un an dupa ce moastele Sfintei Parascheva au fost aduse. Decizia a survenit in urma preluarii de catre Vasile Lupu a datoriilor Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopole, centrul ortodoxiei, in 1640. Datoriile erau cat se poate de semnificative. Suma a ajuns la 2,516,000 de aspri.

Increzatori in sprijinul financiar acordat pana atunci Rasaritului ortodox si cunoscand starea economica la care ajunsese Moldova la vremea respectiva, dar mai ales constransi de situatia in care se gaseau, patriarhul si sinodul [au trimis] ca recompensa la Iasi moastele Sfintei Parascheva.

Banii au venit abia dupa ce moastele au fost primite, iar sinodul care a urmat in siajul schimbului „ecumenic” a fost de o mare importanta pentru ortodoxie, in special cea romana. A incununat munca in domeniul spiritualo-politic a voievodului Lupu.

Cat inseamna 2,5 milioane de aspri

in 2013, un roman a descoperit 54,7 de kilograme de aspri in judetul Valcea, cu ajutorul unui detector de metale. Daniel Barbu a instiintat autoritatile despre cele 47.000 de piese, informeaza realitateabucuresti.ro.

Premierul Victor Ponta l-a premiat miercuri pe Iulian Enache, cel care a gasit tezaurul de monede de argint de la Golesti (judetul Valcea). Din fondul avut la dispozitie de primul ministru, valceanul a fost premiat cu suma de 45.000 de lei. In plus, conform Romania TV, el va primi si o recompensa financiara, in valoare de 200.000 de euro, adica 45% din valoarea totala a tezaurului descoperit.

Cu un calcul simplu, reiese ca daca 47.000 de piese valoreaza in jur de 445.000 de euro, atunci 2,516,000 de aspri valoreaza 23.791.938 de euro, la sumele actuale. Este posibil sa fie vorba strict de valoarea metalului, in orice caz este o suma considerabila pentru Moldova secolului XVII.

In perioada 2009-2010, Romania a platit constructorului Bechtel 27 de milioane de euro pe kilometru pentru tronsonul de autostrada de 52km intre Campia Turzii si Gilau. Asta face, practic, efortul financiar pentru stramutarea sfintelor moaste de la Istanbul la Iasi sa valoreze putin peste un kilometru de autostrada, in zilele noastre, arata Observator.tv.

Ultimele stiri

Stiri