joi, martie 30, 2023

Casatoria poate duce la obezitate, sustin cercetatorii!

Obezitatea este o afectiune medicala de nutritie si metabolism (schimb de materii) in care grasimea corporala se acumuleaza in exces, astfel incat poate avea un efect advers, negativ asupra sanatatii, ducand la o speranta de viata redusa si/sau probleme de sanatate. Oamenii sunt considerati obezi atunci cand indicele de masa corporala (IMC), o marime obtinuta prin impartirea greutatii unei persoane, exprimata in kilograme, la patratul inaltimii acelei persoane, exprimata in metri, este mai mare de 30 kg/m2.

Obezitatea creste riscul de diverse afectiuni, in special boli de inima, diabet de tip 2, apnee obstructiva de somn, anumite tipuri de cancer, osteoartritasi astm. In cele mai multe cazuri, obezitatea este provocata de o combinatie dintre un consum excesiv de calorii, lipsa activitatii fizice si o predispozitie genetica, desi, in anumite situatii, cauzele principale sunt genele, afectiunile endocrine, medicamentatia sau afectiunile psihice. Exista putine dovezi ce sustin punctul de vedere conform caruia anumite persoane obeze mananca putin, insa se ingrasa din cauza metabolismului lent; in medie, persoanele obeze consuma mai multa energie decat cele slabe, data fiind energia necesara pentru a sustine o greutate crescuta.

Persoanele casatorite sunt expuse unui risc de obezitate de cel putin doua ori mai mare decat persoanele celibatare, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii greci.

Oamenii spun de mult timp ca mariajul conduce la automultumire, insa abia recent cercetatorii au descoperit mecanismul prin care fericirea poate duce la un exces de grasime in zona taliei si chiar la obezitate.

Potrivit unui studiu recent, barbatii casatoriti sunt de trei ori mai expusi riscului de a suferi de obezitate abdominala comparativ cu barbatii celibatari. La randul lor, femeile casatorite sunt de doua ori mai expuse in fata aceluiasi risc, comparativ cu femeile celibatare.

The Hellenic Medical Association for Obesity a ajuns la concluzia ca obezitatea abdominala reprezinta cea mai grava dintre afectiunile cu care se confrunta persoanele casatorite, in urma unui studiu efectuat pe un esantion de 17.341 de persoane, cu varstele cuprinse intre 20 de ani si 70 de ani.

Cercetatorii greci au pus tendinta de ingrasare a cuplurilor casatorite pe seama timpului indelungat petrecut impreuna de cei doi parteneri de viata mancand in fata televizorului. In plus, diminuarea apetentei sexuale, care apare in cazul multor cupluri casatorite, reduce numarul caloriilor arse in timpul actului sexual, conducand astfel la ingrasarea celor doi parteneri de cuplu.

In plus, cuplurile casatorite obisnuiesc sa comande de la restaurantele de tip fast-food intr-o proportie mult mai mare decat persoanele celibatare si practica mult mai putin sport comparativ cu perioada de dinainte de casatorie.

Persoanele necasatorite petrec mai mult timp facand sport pentru a avea o alura fizica atractiva, care sa ii ajute sa isi gaseasca un partener.

Sursa: libertatea.ro

Ultimele stiri

Stiri