luni, mai 29, 2023

Cancerul oral se vede, nu se simte! Orice fumator din Romania ar trebui sa citeasca asta! Daca ai prieteni fumatori spune-le si lor!

Desi nici un fumator nu doreste sa constientizeze pe deplin pericolul la care se supune din punctul de vedere al sanatatii, este foarte important ca aceste simptome ale cancerului oral sa fie cunoscute de toti oamenii, atat fumatori cat si nefumatori.

Fumatul este principala cauza a aparitiei cancerului oral, boala a carei incidenta este tot mai ridicata, avand in vedere ca datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca aceasta boala se situeaza pe locul 6 in topul celor mai frecvente afectiuni.

Desi evidente, simptomele de debut ale cancerului oral nu sunt alarmante deoarece nu sunt dureroase si din aceasta cauza bolnavii se prezinta la medic abia atunci cand boala este avansata.

Medicii spun ca aceasta forma de cancer este una vindecabila, dar din pacate tot mai multe persoane mor de cancer oral pentru ca ignora primele simptome, care, desi nu dor, sunt vizibile. Potrivit specialistilor, aceasta boala poate fi observata sub diferite forme la nivelul cavitatii bucale: forma de ulceratie, forma de nodul, forma proloiferativa ca un papilom pe mucoasa sau forma infiltrativa.

In stadiile incipiente ale acestui tip de cancer, pacientul nu are dureri, desi pe buza sau pe limba se pot vedea diferite leziunie ulcerative care sangereaza. Un alt semn care ar trebui sa dea de gandit consta in aparitia ranilor la nivelul buzelor sau in interiorul gurii care sangereaza cu usurinta si nu se vindeca in decurs de doua saptamani. Durerea, hemoragia si tulburarile de sensibilitate apar in stadiile avansate, avertizeaza medicii.

Tratamentul cancerului oral presupune interventii chirurgicale de lunga durata, complicate mai ales ca pacientii ajung la medic in stadii avansate. Sunt interventii mutilante, cu sectiune aproape completa de limba, de mandibula, de maxilar ca sa fie eradicata tumora.

Apoi, tot tesutul trebuie refacut: asta inseamna interventii chirurgicale realizate in aceeasi sedinta operatorie pentru a se putea recolta si „replanta” muschi, os sau tegument din alte zone ale organsimului.

Sursa: realitatea.net

Ultimele stiri

Stiri