joi, martie 30, 2023

Cancerul de san va face 5.5 milioane victime in 2030, cu 2 milioane mai mult in comparatie cu 2012!

Fiecare femeie ar trebui sa stie ce sa faca pentru a scadea riscul de cancer de san. Unii dintre factorii de risc, cum ar fi varsta si genetica nu se pot schimba. Alti factori, cum ar fi excesul de greutate sau consumul de alimente nesanatoase pot fi schimbate. Cu siguranta statisticile urmatoare va vor ajuta sa implementati aceste schimbari mai usor in viata dumneavoastra.

Cancerul ar putea ucide in 2030, anual, 5,5 milioane de femei, echivalentul populatiei Danemarcei, reprezentand o majorare a numarului de cazuri cu aproape 60% in mai putin de doua decenii, pe fondul cresterii si imbatranirii populatiei, arata un studiu publicat marti, cu ocazia congresului mondial al cancerului, organizat de American Cancer Society, in colaborare cu grupul farmaceutic german Merck KGaA, informeaza AFP.

Sunt necesare eforturi mai mari de educare si preventie pentru eradicarea acestui flagel care, in 2012, a ucis 3,5 milioane de femei (dintr-un numar total de peste opt milioane de decese), majoritatea in tarile in curs de dezvoltare.

„Majoritatea deceselor are loc in randul tinerilor si persoanelor cu varste medii”, ceea ce pune o povara pe familii si economiile nationale, a declarat Sally Cowal, vicepresedinte la American Cancer Society.

Sally Cowal a subliniat ca majorarea numarului de cazuri de cancer este atribuita cresterii frecventei factorilor de risc care au legatura cu o tranzitie economica rapida, precum lipsa de activitate fizica, o alimentatie proasta, obezitate sau factori reproductivi, precum amanarea varstei la care o femeie are primul copil, unul dintre factorii majori de risc de cancer de san.

Dupa bolile cardiovasculare, cancerul constituie a doua cauza de deces in randul femeilor, la nivel mondial, acesta fiind responsabil pentru 14% din totalul deceselor femeilor in 2012. Autorii raportului subliniaza, insa, ca sute de mii de decese ar putea fi evitate. De exemplu, un numar semnificativ din cele peste 700.000 de decese anuale de cancer de plamani si col uterin ar putea fi prevenite gratie unei lupte mai eficiente impotriva tabagismului si in favoarea vaccinarii si depistarii din timp a bolii.

Raportul sustine ca povara economica globala a cancerului pentru ambele sexe a fost de aproximativ 286 miliarde de dolari in 2009, incluzand atat costurile cu tratamentul si ingrijirea, cat si pierderile de productivitate a fortei de munca.

Sursa: romaniatv.net

 

Ultimele stiri

Stiri