marți, mai 30, 2023

Campanie inedita pentru repopularea satului romanesc! Ce proiect a pus la cale „Primarita MTV”!

Irina Onescu (31 de ani), primarul comunei aradene Petris si fosta colaboratoare a MTV Romania, are un plan inedit prin care vrea sa repopuleze comuna si sa gaseasca o utilitate celor 50 de case nelocuite din zona. Proiectul ei se numeste „Foaie verde de macris, vreau o casa la Petris“.

Irina Onescu are 31 de ani, a candidat independent si conduce primaria comunei aradene Petris, dupa ce anterior a produs o emisiune a postului de televiziune MTV Romania. Acesta este si motivul pentru care unii sateni chiar au poreclit-o „primarita MTV“. Tanara a pus la cale un proiect inedit de repopulare a zonei, intitulat „Foaie verde de macris, vreau o casa la Petris“.

Pe scurt, proiectul este de fapt o campanie de promovare a caselor din comuna nelocuite din diverse motive si care si-ar putea gasi noi proprietari, contra unor preturi mici, daca cineva le-ar face reclama.

De la inceputul acestei saptamani, Irina Onescu a inceput sa-si promoveze noua campanie si pe Facebook si au aparut si primele reactii de incurajare, scrie Adevarul.

Ce presupune proiectul

„Proprietatile vor fi evaluate, centralizate intr-o baza de date si apoi vor fi promovate catre potentialii cumparatori, inclusiv la Targul de Turism al Romaniei din 17-20 noiembrie, Romexpo, Bucuresti). Astfel, fie ca vor avea destinatia de casa de vacanta, fie ca vor fi transformate in agropensiuni, fie ca vor deveni resedinte permanente, casutele nelocuite din Comuna Petris isi vor gasi noi proprietari si vor gazdui noi povesti de viata“, spune Irina Onescu.

De asemenea, ea a postat pe Facebook si un numar de telefon la care pot telefona cei care vor sa-si inscrie o casa in campanie.

Astfel, incepand din aceasta saptamana, toti proprietarii de case sau terenuri din Comuna Petris (Ilteu, Seliste, Petris, Corbesti, Rosia Noua si Obarsia) care doresc sa isi vanda proprietatile se pot inscrie in catalogul intocmit pentru campanie.

„Vom prezenta fiecare casa intr-un catalog. De asemenea, va fi un site special unde vom prezenta casele. Sunt multi care doresc sa le vanda, insa nu stiu cum sa o faca, la ce site-ul de imobiliare sa apeleze si atunci ne-am gandit sa le dam o mana de ajutor“, spune Irina Onescu.

Comuna Petris are aproximativ 1.400 de locuitori. Asezarea se intinde pe 17 kilometri si se afla la 50 de kilometri de Deva, la 104 de Arad si la 130 de Timisoara. „Cei care se vor muta aici se pot ocupat cu agicultura sau zootehnia, iar daca sunt tineri, isi pot gasi un loc de munca in judetul Hunedoara, la Deva, localitate care se afla la cativa kilometri. Exista si transport pentru navetisti. Acest lucru l-am pus la punct inca de la inceput“, mai precizeaza primarul.

Preturile caselor Irina Onescu a facut si o estimare a preturilor caselor care vor fi de vanzare. si, conform pietei imobiliare, crede ca cel mai scazut pret care se obtine pe o casa ar fi de 7.000 de euro, iar cel mai ridicat ajunge la 14.000 de euro. Unele dintre case sunt parasite deoarece proprietarii au ales sa locuiasca in orase ale Romaniei, sau chiar in afara tarii, iar altele sunt lasate mostenire si nu a avut cine sa le locuiasca. Unele case sunt vechi, tinand cont ca Petrisul este atestat documentar din anul 1337 si se gaseste pe actuala vatra din anul 1784.

Pomicultura si silvicultura detin ponderi insemnate in economia locala. Dintre obiectivele turistice ale comunei amintim ansamblul Castelului Salbek (din secolul al XIX-lea) – astazi sanatoriu pentru tratarea afectiunilor pneumofiziologice, biserica de lemn din Corbesti, construita in anul 1800, biserica de lemn ce poarta hramul „Sfantul Mucenic Dimitrie“ construita in 1809 (din satul Rosia Noua) si castelul de secol XVIII construit in stil neoclasic din satul Ilteu.

Cine este Irina Onescu

Irina Onescu se afla la primul mandat, s-a nascut si a crescut in Bucuresti, unde a invatat la Colegiul National „Gheorghe Lazar“, iar ulterior a urmat Facultatea de Jurnalism si stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti. in 2008 a inceput o afacere pe cont propriu: si-a infiintat o firma de productie audio-video, realizand pentru postul MTV Romania o mini-serie intitulata „MTV Passport“. Parintii ei si-au cumparat o casa in Petris, iar Irina si-a petrecut toate vacantele acolo. in 2011, a decis sa se stabileasca definitiv in satul aradean care i-a cucerit inima. si-a continuat afacerile de aici, devenind organizator de evenimente, in special festivaluri de muzica.

Ultimele stiri

Stiri