Calitatea vietii tale, productivitatea si relatiile depind de asta! Cum sa-ti imbunatatesti concentrarea?

808

De calitatea atentiei noastre depinde totul din viata noastra, de la activitatea desfasurata la locul de munca pana la relatiile din viata noastra. Citeste in continuare pentru a afla care sunt cele sapte moduri prin care iti poti imbunatati capacitatea de concentrare.

Chiar si in momentele linistite, distragerea atentiei este foarte la indemana: fie ca esti tentat sa-ti verifici profilul de Facebook sau sa prinzi din urma cele mai recente stiri. A ramane atent la raspunderile pe care le ai poate fi o sarcina dificila, dar gradul de dificultate creste atunci cand sunteti inconjurati de factori care va distrag atentia in mod constant.

Din fericire, capacitatea de concentrare se manifesta exact ca un muschi. Cu cat il antrenezi mai mult, cu atat devine mai puternic. Iata cateva modalitati eficiente prin care va puteti antrena concentrarea:

1. Incepeti printr-o evaluarea obiectiva a concentrarii

Inainte de a incepe procesul de imbunatatirea a acestei capacitati mentale, evaluati-va cat se poate de obiectiv nivelul mental la care va aflati. Observati cat de dificil va este sa ramaneti constant asupra unei activitati, cat sunteti de tentat sa visati cu ochii deschisi sau cat de usor va mobilizati asupra unui scop pe care vi l-ati propus.

2. Eliminati factorii interni care va distrag

Aplicati cateva strategii care va vor ajuta sa reduceti la minimum sau sa eliminati complet acesti factori interni. Asigurati-va ca sunteti odihnit inainte sa incepeti activitatea si emiteti ganduri pozitive pentru a lupta contra anxietatii si grijilor. In cazul in care va surprindeti mintea ratacind spre ganduri care va distrag, concentrati-va in mod constient asupra prioritatii avute.

3. Concentrati-va pe un singur lucru pe rand

O modalitate sa va imbunatatiti concentrarea mentala este sa va folositi de cele mai multe dintre resursele pe care le aveti la dispozitie. Opriti-va din a face mai multe lucruri in acelasi timp si acordati intreaga voastra atentie asupra unei singure activitati.

4. Traieste clipa

Poate dura ceva timp pana deprinzi acest mod de gandire. Nu poti schimba trecutul, iar viitorul inca nu s-a intamplat, dar ceea ce faci azi te poate ajuta sa eviti repetarea greselilor din trecut si iti va deschide calea catre succes.

5. Practica tehnici de meditatie

Aceste tehnici sunt mai simple decat poate parea la prima vedere. Primul pas consta intr-un simplu exercitiu de respiratie. Pentru a realiza acest lucru, incepeti prin a respira adanc in timp ce va concentrati pe procesul respiratiei in sine si nimic altceva.

6. Luati o pauza scurta

Ati incercat vreodata sa va concentrati pe acelasi lucru pentru o perioada lunga de timp? Dupa un timp, devine tot mai dificil sa va alocati resursele mentale asupra aceleiasi activitati. Nimic mai simplu decat sa luati o pauza de cateva minute, timp in care puteti, eventual, sa faceti excercitiile de respiratie mentionate mai sus.

7. Repetati aceste lucruri pana ce intra in rutina

Construirea unei capacitati de concentrare ridicate nu este ceva care se intampla peste noapte. Chiar si sportivii profesionisti necesita o multime de timp si practica pentru a-si consolida abilitatile si performantele. Prin antrenarea concentrarii mentale, veti descoperi ca sunteti in stare sa realizati mai mult si sa va centralizati pe lucrurile din viata care va aduc succese si satisfactii reale.

Sursa: realitatea.net