joi, iunie 8, 2023

Borsul de tarate are efecte miraculoase asupra sanatatii. Iata ce boli trateaza!

Borsul nu e doar ciorba acra, atit de apreciata prin unele parti ale tarii, ci si o licoare sanatoasa, rezultata din fermentarea taritelor de griu. Occidentalii nu prea stiu de acest preparat naturist, dar romanii si rusii il folosesc si-i cunosc virtutile curative. A aparut ca o varianta a unei vechi bauturi rusesti, cvasul. Borsul nu are alcool si dioxid de carbon.

Este un lichid dietetic, nu are mai mult de 7,7 kilocalorii la 100 mililitri, procentele de grasime fiind neglijabile. Lichidul galbui, acrisor este tonic natural si leac pentru multe boli. Cura cu bors are rol purificator al organismului si de ameliorare sau chiar vindecare a unor afectiuni. Sa invatam sa preparam bors acasa si sa-i cunoastem indicatiile terapeutice.

Borsul de tarate este bogat in substante active printre care minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan, iod etc), vitamine (B si PP), enzime si acizi care ajuta metabolismul si digestia. Are proprietati depurative, antiseptice, antihipertensive, antiplachetare (previne tromboza si infarctul miocardic), anticolesterolemiante. Este un stimulent al sistemului endocrin si al sistemului nervos.

Cura cu bors proaspat de tarate, preparat in casa, consta in consumul a 1-2 pahare de trei ori pe zi, dupa mese timp de 1-3 luni, in special primavara.

Aceasta cura este benefica in: boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, tromboza, varice, flebite, artrite), boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice si fosfatice), tuberculoza, intoxicatii cu alcool sau cu tutun.

Cura este contraindicata in ulcer gastroduodenal, gastrite sau dispepsii acide.

Borsul de tarate poate fi folosit si extern: se fac spalaturi in ulcere cutanate, in degeraturi sau uscaciuni ale pielii.

De asemenea, in cosmetica se tamponeaza pielea cu vata inmuiata in bors sau se foloseste in prepararea mastilor cosmetice.

Sursa: realitatea.net

 

Ultimele stiri

Stiri