luni, iunie 5, 2023

Bilantul inundatiilor devastatoare in cea mai ploioasa luna iunie din ultimii 60 de ani. Trei oameni au murit, o fetita a fost luata de viitura

Apele au acoperit Romania, dupa cea mai ploioasa luna iunie din ultimii 60 de ani. Sunt tot mai multe probleme, iar pompierii au intervenit pana acum in zeci de localitati. Trei oameni au murit, in ultimele zile, dupa ce au fost luati de viituri iar o fetita de 4 ani, din Sibiu, care a cazut in raul ce trece prin oras, este in continuare cautata. Peste noapte a fost cod rosu de inundatii in judetele Bistrita-Nasaud, Suceava si Maramures. De asemenea, cursuri de apa din cea mai mare parte a tarii sunt sub cod portocaliu pentru inca doua zile, transmite Digi24.

In doar doua ore, pompierii din Bistrita-Nasaud au primit 100 de apeluri. Cea mai grava situatie a fost in localitatea Rodna, unde suvoaiele de apa au acoperit strazile si au intrat in case. 14 adulti si sase copii au fost evacuati.

23 de localitati din judet, inclusiv Municipiul Bistrita au fost inundate. Alaturi de pompieri, jandarmii au intervenit si ei in ajutorul oamenilor. Drumul dintre Silivasu de Campie si Urmenis s-a surpat pe o distanţa de aproximativ 25 de metri.

O fetita de 4 ani a fost luata de ape, in Sibiu. Fetita se juca impreuna cu mai multi prieteni pe malul raului Cibin. Se pare ca a cazut. Pompierii au declansat operatiunile de cautare, insa acestea sunt dificile. Raul este involburat si are debit mare in urma ploilor din ultima perioada.

Probleme mari sunt si in judetul Alba, unde orasul Aiud si sase comune au fost inundate. In unele zone, apa a avut mai mult de jumatate de metru inaltime.

Sute de gospodarii sunt inundate si au ramas fara energie electrica. in Maramures este in continuare cod rosu de inundatii pe Tisa si coduri portocalii pe Viseu, Iza si Lapus.

La Barsana, in judetul Maramures, peste 30 de gospodarii au fost inundate. Raul Viseu a crescut pana aproape de nivelul drumului judetean. Pentru ca apa sa nu acopere soseaua, pompierii au construit diguri din saci de nisip.

Elena Mateescu, director ANM: „Poate fi printre cele mai ploioase luni iunie din 1961 si, pana in prezent, posibil in top 5, luand in considerare cantitatea din 2001 cu 129 l/mp. inregistram si un record in ceea ce priveste mesajele de vreme severa.”

Trei persoane au murit, dupa ce au fost luate de viitura, 71 de oameni au fost evacuati, iar aproape 400 de case si 600 de curti au fost inundate, potrivit unui bilant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Mai multe drumuri sunt blocate, iar altele au traficul restrictionat.

Potrivit IGSU, inundatiile au afectat 161 de localitati din 29 de judete.

Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 387 de case, 578 curti si 219 beciuri/subsoluri. Totodata, vantul puternic a doborat 7 stalpi de electricitate si 5 copaci, iar pompierii au actionat pentru degajarea acestora.

in intreaga tara au fost emise 20 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT in 12 judete.

Potrivit IGSU, traficul rutier este blocat pe 2 drumuri nationale (DN 28/IS si DN 17D/BN), pe 3 drumuri judetene (DJ 668/ HD, DJ 162/BN si DJ 142/MS) si restrictionat pe 1 drum national (DN 6/CS), 2 drumuri judetene (DJ 668A/HD si DJ 153/MS) si s-a desfasurat temporar ingreunat pe 4 drumuri nationale (DN 17, DN 15/MS, DN 2F si DN 15D/VS) si pe 2 drumuri judetene (DJ 107/MS, DJ 571J/CS si DJ 608/CS).

IGSU a dispus suplimentarea personalului si a tehnicii de interventie in judetele Neamt si Suceava. Cele 16 motopompe de mica si mare capacitate (9 trimise in sprijin in Suceava, iar 7 in Neamt) vor ramane dislocate in zonele afectate pana situatia va reveni la normal.

Ultimele stiri

Stiri