sâmbătă, aprilie 1, 2023

Bilant tragic al atentatului din Berlin: 12 morti si 48 de raniti dupa ce un camion a intrat in multime la un targ de Craciun!

Cel putin 12 persoane au fost ucise, iar alte 48 au fost ranite luni seara, dupa ce un camion a intrat in multime intr-o piata de Craciun, in centrul Berlinului, a anuntat intr-un mesaj postat pe Twitter in noaptea de luni spre marti politia, care crede ca a arestat soferul. Politia anunta ca atacul a fost comis intentionat, relateaza The Associated Press.

Atacul, in care un camion a intrat in multime intr-o piata de Craciun din capitala germana, a fost comis in mod intentionat, afirma politia intr-un mesaj postat pe Twitter.

Fortele de ordine adauga ca este vorba despre un presupus atac terorist.

Anterior, ministrul german de Interne Thomas de Maiziere declara anterior ca nu este pregatit sa spuna ca incidentul este un ”atac”, insa a adaugat ca exista numeroase motive care arata ca ar fi vorba despre un gest intentionat.

”Nu vreau sa folosesc cuvantul «atac» inca, pentru moment, desi multe indica acest lucru”, a declarat el pentru postul ARD.

”Exista un efect psihologic in intreaga tara al alegerii cuvintelor aici, iar noi vrem sa fim foarte, foarte prudenti si sa operam aproape de rezultatele reale ale anchetei, nu cu speculatii”, a subliniat ministrul german.

Aceasta drama aminteste circumstantele atentatului cu camion de pe 14 iulie de la Nisa, in Franta, din seara Zilei Nationale.

Ministrul german de Interne Thomas de Maizière a anuntat in noaptea de luni spre marti ca ”multe motive” sugereaza ca este vorba despre un atentat. Ancheta a fost incredintata parchetului federal, competent in cazuri de terorism.

De asemenea, ministrul a spus ca are ”multe motive” sa creada ca suspectul retinut la putin timp dupa fapte este soferul camionului inmatriculat in Polonia, autorul cursei mortale intr-una dintre cele mai frecventate piete de Craciun din capitala germana, catre ora locala 20.00 (21.00, ora Romaniei).

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate citate de DPA, barbatul ar putea sa fie pakistanez sau afgan.

El ar fi ajuns in Germania ca solicitant de azil in februarie 2016.

Politia a refuzat sa comenteze aceste informatii.

Teama fata de atentate de amploare a alimentat dezbaterea politica in Germania de peste un an. Populistii de dreapta apreciaza astfel ca Angela Merkel, cancelarul german, si-a pus in pericol tara deschizand-o in 2015 celor aproape 900.000 de solicitanti de azil originari in principal din lumea musulmana, arata news.ro.

Ultimele stiri

Stiri