Ceaiul de sunatoare este unul dintre cele mai consumate ceaiuri din plante, alaturi de ceaiul de musetel si de tei, dar foarte putini dintre cei care consuma acest ceai ii cunosc contraindicatile.
Sunatoarea este una dintre cele mai utilizate plante de leac, principiile sale active si proprietatile terapeutice fiind studiate amanuntit. In scop medicinal se foloses florile care trebuie culese in zile uscate si insorite, din iunie si pana in septembrie, prin taiere cu foarfeca. Planta se usuca intr-un loc bine aerisit si intunecos, intinsa in strat subtire, pe hartie sau panza si se pastreaza in pungi de hartie ori saculeti de panza in locuri uscate si intunecate.
Ce contraindicatii are ceaiul de sunatoare:
Inceperea, ca si oprirea unui tratament cu sunatoare trebuie facute gradat, in doze crescatoare, respectiv descrescatoare.
Este fotosensibilizatoare, deci pe durata tratamentului se evita expunerea la soare.
In asociere cu diferite medicamente (antidepresive, antiastmatice, hipotensive, hipocolesterolemiante, contraceptive orale) poate diminua efectul terapeutic al acestora, deci nu incepeti un tratament cu sunatoare, in cazul in care urmati si un tratament clasic, decat dupa ce ati cerut sfatul unui fitoterapeut.
In caz de administrare prelungita (peste 2-3 luni fara pauze) pot aparea reactii averse: colici, diaree, nevralgii, tulburari de somn, alergii cutanate, anxietate, disfunctii erectile, gura uscata, migrene.
Femeile insarcinate, dar si cele care alapteaza trebuie sa evite tratamentele cu sunatoare. La fe si persoanele cu sindrom bipolar sau Alzheimer.
Sursa: realitatea.net