Bauturile care provoaca sapte tipuri grave de cancer! Le vei mai consuma?

871

 

Majoritatea dintre noi stim ca bauturile alcoolice sunt periculoase pentru sanatatea organismului si ca aceasta periculozitate creste proportional cu cantitatea de alcool consumata, dar se pare ca situatia este mai grava decat ne-am imagina cei mai multi dintre noi.

Cercetatorii din Noua Zeelanda au declarat ca exista dovezi puternice potrivit carora bauturile alcoolice constituie o cauza directa a cancerului, informeaza agentia de presa Xinhua.

O analiza a probelor medicale duce la concluzia unei legaturi de cauzalitate intre consumul de alcool si cancerul declansat in sapte zone din organism: orofaringe, laringe, esofag, ficat, colon, rect si sanii femeilor, a declarat profesorul Jennie Connor, cercetator la Universitatea din Otago, din sud-vestul Noii Zeelande.

Desi a existat o asociere recunoscuta de mult timp intre alcool si cancer, o legatura de cauzalitate inseamna ca exista dovezi potrivit carora consumul de alcool poate duce direct la declansarea cancerului, a spus Connor intr-un comunicat.

Legatura de cauzalitate a fost sustinuta de dovada unei relatii doza-raspuns, de scaderea cel putin partiala a riscului atunci cand consumul de alcool este redus, de ajustarea statistica pentru alti factori care ar putea explica asocierea si de asocierea specifica cu anumite tipuri de cancer.

Trecerea in revista a cazurilor cercetate de echipa de specialisti neozeelandezi evidentiaza ca aproximativ o jumatate de milion de decese de cancer produse in 2012 (5,8% din numarul deceselor de cancer la nivel mondial) sunt legate de consumul de alcool.

Cele mai mari riscuri au fost asociate cu persoanele care beau foarte mult, dar exista riscuri oncologice si pentru cei care consuma putin sau moderat.

De asemenea, in urma acestei analize, cercetatorii au ajuns si la concluzia ca nivelul de protectie al sistemului cardiovascular pe care il asigura consumul moderat de alcool nu este foarte ridicat.

Sursa: realitatea.net