luni, iunie 5, 2023

Avocatul Poporului: Persoanele asimptomatice depistate cu COVID-19 nu ar mai trebui internate obligatoriu in spitale

Avocatul Poporului recomanda ministrului Sanatatii ca persoanele asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19 sa nu mai fie internate obligatoriu in spitale, asa cum se intampla in prezent. Mai exact, Avocatul Poporului solicita analizarea „cu celeritate” a reglementarii situatiei acestor persoane si intreprinderea de masuri pentru respectarea prevederilor legale referitoare la consimtamantul pacientilor, cu ocazia internarii in spitale a persoanelor depistate pozitiv cu noul coronavirus, informeaza Agerpres.

Avocatul Poporului mentioneaza, intr-un comunicat, ca, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu, urmare unor articole aparute in mass-media, in legatura cu situatia juridica a persoanelor infectate internate in spitale pe perioada pandemiei COVID-19.

„Initial, internarile obligatorii s-au dispus pe baza Ordinului ministrului sanatatii 414 din 11 martie 2020. Ulterior, acesta a fost inlocuit de Ordinul ministrului sanatatii nr. 622 din 14 aprilie 2020, potrivit caruia „se instituie masura de carantina la domiciliu numai in situatia in care spatiul permite carantina individuala sau in conditii de separare completa de restul locatarilor din acelaşi domiciliu, pe baza de declaratie pe propria raspundere”, inclusiv pentru „persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus (COVID-19)”.

„Dupa numai o zi, acesta a fost modificat prin Ordinul nr. 629 din 16 aprilie 2020, care a exclus categoria persoanelor asimptomatice confirmate cu coronavirus dintre cele pentru care se instituie carantina la domiciliu, practic revenindu-se la internarea obligatorie a persoanelor care nu prezinta simptome, impotriva vointei lor şi au posibilitatea autoizolarii la domiciliu”, mentioneaza Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 şi ale art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 11/2020, considerand ca legea este insuficient de clara şi lipsita de previzibilitate şi lasa intreaga materie a masurilor restrictive de libertate instituite cu scopul de a preveni şi combate raspandirea bolilor contagioase sa fie reglementata prin acte normative secundare.

Astfel, in opinia Avocatului Poporului, se da posibilitatea unui organ administrativ sa dispuna masuri privind restrangerea exercitiului libertatii individuale şi o atare restrangere este apanajul exclusiv al Parlamentului, aşa cum a statuat Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 157/2020, mai arata Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a intreprins mai multe demersuri scrise la Ministerul Sanatatii si a solicitat renuntarea la obligativitatea internarii şi mentinerii in spital a persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 asimptomatice, adaugand ca Ordinul ministrului Sanatatii nr. 860 din 21 mai 2020 prevede ca „persoanele infectate cu acest virus care raman asimptomatice pe toata durata evolutiei infectiei nu primesc tratament, intrucat nu s-a demonstrat ca ar reduce durata de excretie a virusului”.

Avocatul Poporului sustine ca Romania este singurul stat din Uniunea Europeana care a internat obligatoriu şi pe perioada starii de urgenta şi pe perioada starii de alerta toate persoanele infectate, chiar daca nu au prezentat simptome.

„La nivel international, din informatiile comunicate pe site-ul oficial al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rezulta ca statele membre ale Uniunii Europene, cat şi Marea Britanie şi Elvetia nu au luat masura internarii obligatorii a persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19 care sunt asimptomatice”, a mai aratat Avocatul Poporului.

„Avocatul Poporului emite prezenta recomandare: ministrul Sanatatii va intreprinde masurile necesare pentru asigurarea respectarii prevederilor legale in vigoare referitoare la consimtamantul pacientilor, cu ocazia internarii persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 in unitati spitaliceşti; ministrul Sanatatii va analiza cu maxima celeritate necesitatea reglementarii situatiei persoanelor asimptomatice depistate pozitiv cu COVID-19, tinand cont de recomandarile forurilor internationale; ministrul Sanatatii va informa institutia Avocatul Poporului cu privire la insuşirea Recomandarii şi la masurile dispuse”, mai informeaza Avocatul Poporului.

Ultimele stiri

Stiri