luni, iunie 5, 2023

Avocatul Poporului anunta ca impozitarea pensiilor speciale incalca grav Constitutia si ataca legea la CCR. „Vad multa ipocrizie la mijloc”

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat joi seara ca legea de impozitare a pensiilor speciale cu 85% este o „grava incalcare a Constitutiei”. Ea a sugerat ca parlamentarii intentionat au facut legea atat de proasta pentru a pica la CCR.

„Vad multa ipocrizie la mijloc. Cu scuzele de rigoare, dar nu am cum sa o numesc altfel. Pentru ca de ieri aud la diversi politicieni ca toata lumea asteapta sa se pronunte CCR: Pai de ce faceti o lege daca stiti ca ea trebuie sa ajunga la CCR, pentru ca acolo trebuie sa fie transata? Pur si simplu pentru ca Parlamentul nu isi asuma sa faca ceea ce este corect? Ca sa cada tot blamul pe cine? Pe mine, pe Avocatul Poporului? Ei imi forteaza mana. Eu vad o grava incalcare a Constitutiei si evident ca trebuie sa sesizez CCR. Normal ar fi ca in statul de drept fiecare sa isi asume raspunderea pentru ce face”, a declarat Weber la Romania TV.

„Este o dubla impozitare. Pensiile de peste 2.000 de lei se impoziteaza cu 10%. Apoi e inca o impozitare, pentru ca nu scrie nicaieri ca cei 10% se sterg. E impozitare la impozitare. Avocatul Poporului si adjunctii sai nu au pensii de serviciu. Noi suntem asimilati ministrilor. E o chestiune de principiu si am considerat ca este corect sa ne adresam CCR”, a mai spus Weber.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat joi Curtea Constitutional cu o obiectie de constitutionalitate privind legea de impozitare cu 85% a pensiilor speciale. Si ICCJ a decis sa sesizeze CCR pe aceeasi tema.

CCR a confirmat ca a inregistrat sesizarea Avocatului Poporului cu privire la proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal.

Pana la acest moment, Curtea Constitutionala nu a stabilit un termen la care urmeaza sa fie discutata sesizarea.

Si Sectiile Unite ale ICCJ au decis, joi, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curtii Constitutionale cu obiectia de neconstitutionalitate a legii privind impozitarea pensiilor speciale cu 85%.

Liderul deputatilor PNL, Florin Roman, s-a aratat anterior convins ca legea privind impozitarea pensiilor speciale cu 85% va ajunge la CCR si a facut apel catre judecatorii CCR sa nu judece in interesul „propriilor buzunare”.

„Faptul ca se va ajunge la CCR cu aceasta lege este evident. Noi, cei de la PNL, facem apel de acum la judecatorii CCR, dintre care cinci au cumul de pensie-salariu si sunt si beneficiari de pensii speciale sa-si aminteasca ca sunt judecatori constitutionali ai Romaniei. Reprezinta poporul roman, nu propriile buzunare si propriile lor interese personale”, a declarat Roman.

Plenul Camerei Deputatilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile si indemnizatiile pentru limita de varsta.

Au fost inregistrate 307 de voturi „pentru” si unul ”impotriva”.

Conform unui amendament de la PSD, PNL si USR, „pensiile cu valoare de pana la 2.000 de lei inclusiv nu se impoziteaza, cele cuprinse intre 2.000 si 7.000 se impoziteaza cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impoziteaza cu 85% pentru ceea ce depaseste suma de 7.001 lei”.

Proiectul, adoptat de Senat in 2019, a fost sustinut in plen de toate grupurile parlamentare si introduce notiunea de „taxa pe veniturile din pensii si indemnizatii pentru limita de varsta”, transmite Aktual24.

Ultimele stiri

Stiri