luni, iunie 5, 2023

Avertizare meteo: Nordul tarii, sub cod portocaliu, 18 judete sub cod galben de ploi

Meteorologii au emis noi avertizari de ploi pentru mai mult de jumatate din tara. Astfel, 9 judete din nordul tarii sunt sub cod portocaliu, iar alte 18 judete sunt sub cod galben. Aceasta, in conditiile in care mai multe zone din Romania au fost deja afectate de inundatii.

Potrivit ANM, in nordul Moldovei si in zona Muntilor Apuseni, apoi si in Maramures si in nordul Transilvaniei vor fi perioade cu averse torentiale, intensificari puternice ale vantului, vijelii, descarcari electrice si grindina.

Se vor acumula cantitati de apa de peste 30…40 l/mp si pe arii restranse 50…60 l/mp.

Codul portocaliu este in vigoare pana luni dimineata, la ora 02.00. Codul galben este valabil pana maine dimineata, la ora 10.00.

Potrivit meteorologilor, in nord-estul, nordul, centrul si nord-vestul tarii, precum si la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferica temporar accentuata, ce se va manifesta prin frecvente descarcari electrice, averse torentiale, grindina si vijelii. Cantitatile de apa vor depasi 20…25 l/mp si pe arii restranse 40 l/mp.

Mai multe zone din tara au fost deja afectate de inundatii. Cea mai grava situatie este acum in bazinul Jiului. Apele involburate ale raului au facut prapad in tot judetul Hunedoara. Sute de oameni din Uricani, Lupeni si Aninoasa au fost evacuati, dupa ce apele le-au inundat gospodariile. Cateva drumuri au fost acoperite de puhoaie, iar unele dintre ele au si cedat.

De altfel, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o avertizare Cod portocaliu de inundatii pentru rauri din trei judete, precum si o avertizare Cod galben tot pentru rauri din trei judete, ambele valabile pe parcursul zilelor de duminica si luni.

Astfel, de duminica, ora 10:00, pana luni, la ora 24:00, este in vigoare un Cod portocaliu pe raurile din bazinele hidrografice Prut – sector aval Ac. Stanca Costesti – amonte S.H. Falciu, ca urmare a tranzitarii in regim controlat prin Ac Stanca Costesti a viiturilor formate anterior in amonte de intrarea in tara (judetele: Botosani, Iasi si Vaslui).

Totodata, INHGA a emis si o atentionare Cod galben de inundatii, valabil pana luni, la ora 24:00, pe raurile din bazinele hidrografice: Timis – sector aval S.H. sag (judetul Timis), Prut – sector aval S.H. Falciu (judetele: Vaslui si Galati).

Ultimele stiri

Stiri