Avertizare meteo! Cod portocaliu de viscol in Bucuresti si 11 judete! Termometrele vor indica pana la minus 25 de grade!

582

Bucurestiul si 11 judete vor fi vineri, de la ora 02.00 pana la ora 18.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar alte 15 judete din estul, sudul si centrul tarii au fost atentionate cu cod galben de ninsori viscolite, valabil de joi seara pana vineri seara. De vineri si pana la inceputul saptamanii viitoare, vremea va fi geroasa, iar temperaturile minime vor fi frecvent intre minus 25 si minus 15 grade.

„In conditiile avertizarilor meteorologice, Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol, emise de ANM, se așteapta ca, incepând de astazi și pe parcursul zilei de mâine, in București, sa ninga abundent și sa se depuna strat consistent de zapada pe carosabil. (…) Politiștii vor aplica sanctiuni in cazul in care autovehiculele aflate in circulatie, in conditiile unui carosabil acoperit cu zapada, nu vor fi echipate cu anvelope de iarna”, se arata intr-un comunicat al Brigazii Rutiere.

Potrivit avertizarii cod portocaliu transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, in a doua parte a noptii de joi spre vineri si in cursul zilei de vineri, in Bucuresti si in judetele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta, Tulcea, Galati si Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vantului vor atinge 70-85 kilometri pe ora, reducand vizibilitatea sub 50 de metri si local troienind zapada.

Avertizarea cod galben de ninsori va intra in vigoare joi, la ora 22.00 si va fi valabila pana vineri, la ora 20.00, in judetele Iasi, Neamt, Vaslui, Bacau, Covasna, Brasov, Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinti si Sibiu.

Incepand de joi seara, aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunarii si va cuprinde sudul, centrul si estul tarii. in Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul si centrul Moldovei, precum si in zona Carpatilor de Curbura, local ninsorile vor fi insemnate cantitativ si se va depune strat de zapada consistent.

In Dobrogea, in cea mai mare parte a Munteniei si in jumatatea sudica a Moldovei va fi viscol, cu intensificari ale vantului ce vor ajunge la 50-70 de kilometri pe ora. in Carpatii de Curbura si zona inalta din Carpatii Meridionali rafalele vor depasi 80-90 de kilometri pe ora, iar zapada va fi spulberata si troienita. La inceputul intervalului, pe litoral vor fi precipitatii mixte si se va depune polei.

 Incepand de vineri seara, pana sambata, la ora 10.00, vor fi sub avertizare cod galben judetele Constanta, Tulcea, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Vrancea, Galati, Vaslui, Bacau, Iasi si Neamt.

In Dobrogea, Baragan si in cea mai mare parte a Moldovei va ninge moderat cantitativ, vantul va continua sa prezinte intensificari cu viteze de 50-55 de kilometri pe ora si pe arii restranse 70 de kilometri pe ora, temporar viscolind si spulberand zapada.

Unele intensificari ale vantului vor fi si in sud-vestul Olteniei, spulberand trecator zapada depusa anterior, anunta News.ro.